Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Κυριακάτικος περίπατος στο μονοπάτι Κυνοπιάστες - Αγ. Προκόπιος


Περιπατητές στα Δαφνάτικα Κυνοπιαστών
Σε πρωινή βόλτα - περίπατο στο μονοπάτι Κυνοπιάστες - Δαφνάτικα - Τρόμπα - Πάνω Πηγάδι - Κουκούλα - Λιά - ΄Αγιος Προκόπιος και επιστροφή στους Κυνοπιάστες, συμμετείχαν δεκάδες περιπατητές όλων των ηλικιών ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της κίνησης "Φίλοι της Φύσης, της Παράδοσης και των Μονοπατιών", με συντονιστή τον Γιάννη Λουκά, που ήταν για χρόνια Πρόεδρος στον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο του Σταυρού "Ο Αρίων".
Οι περιπατητές στο πηγάδι - τρόμπα Κυνοπιαστών
Οιπεριπατητές συναντήθηκαν στην καθορισμένη αφετηρία της περιπατητικής διαδρομής, την πλατεία των Κυνοπιαστών, στις 10 το πρωί της Κυριακής 30 Οκτωβρίου 2011. Πέρασαν από τα Δαφνάτικα, ανέβηκαν στο πάνω Πηγάδι και την Κουκούλα. Στάθηκαν για λίγο σε ένα σημείο της διαδρομής, όπου ο Στέφανος Πουλημένος ενημέρωσε τους συμπεριπατητές του ότι εκεί, ο Αγγλος περιηγητής και ζωγράφος Edward Lear  ζωγράφισε τρεις από τους πίνακές του, τον Απρίλιο του 1863.
Συνεχίζοντας, πέρασαν μέσα από την πυκνή βλάστηση, περπάτησαν μέσα από τον παμπάλαιο ελαιώνα, κατέβηκαν στο Πηγάδι - Τρόμπα του Αη Προκόπη και από εκεί, ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο, ανηφόρησαν για την εκκλησία του Αγίου Προκοπίου.
Οι περιπατητές στην Αγ. Τριάδα στα Μαμαλάτικα
Στη συνέχεια πέρασαν μέσα από τη γειτονιά "Καρυδάτικα" είδαν εκεί την αρχαιότερη ίσως ελιά της Κέρκυρας, προχώρησαν στη γειτονιά "Μαμαλάτικα" και, στην Αγία Τριάδα, οι περιπατητές χωρίστηκαν στα δύο.
Οι πολλοί συνέχισαν το δρόμο προς την Κάτω Γειτονιά του Αη Προκόπη και από εκεί στους Καστελλάνους, την Καμάρα, το Αλεποχώρι, του Σπαθά για να επιστρέψουν στους Κυνοπιάστες.
Οι λιγότεροι πήραν το δρόμο για τον Αη Βασίλη και από το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής επέστρεψαν στους Κυνοπιάστες.
Εδώ είχαν την ευκαιρία να δουν το Μουσείο της Ελιάς  και να πιούν καφέ και αναψυκτικά στο "καφέ Πέριξ" στο κέντρο του χωριού.

Το μονοπάτι στα χνάρια του Εdward Lear

Υδατογραφία του Εντουαρντ Ληρ (1863) με την πόλη και το παλαιό φρούριο στο βάθος, από την διαδρομή του ίδιου μονοπατιού. Κάτω φωτογραφία της 29ης Οκτωβρίου 2011, από την ίδια περίπου θέση.


Σημειώνεται ότι η περιπατητική διαδρομή Κυνοπιάστες - Αγιος Προκόπιος, έχει προταθεί από το Δήμο της Κέρκυρας στο πρόγραμμα Leader για χρηματοδότηση της ανάπλασης και αποκατάστασής του, με τον τίτλο Μονοπάτι Edward Lear, καθώς εκεί περπάτησε το 1863 ο γνωστός Αγγλος περιηγητής και ζωγράφος, αφήνοντάς μας τρεις υδατογραφίες του με το πάνω πηγάδι και την εντυπωσιακή φύση, με φόντο την πόλη και το παλαιό φρούριο της Κέρκυρας.
Την ιδέα για την αποκατάσταση του μονοπατιού κατέθεσε γραπτά το Νοέμβρη του 2010, ο πρώην Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος, την μελέτη εκπόνησε η αρχιτέκτων του πρώην Δήμου Αχιλλείων Εμμανουέλα Παπαδοπούλου με εντολή του τότε Δημάρχου Τάκη Καρύδη και την δέχτηκε με χαρά ο Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής.
Η πρόταση για ένταξη του έργου στο πρόγραμμα Leader, βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης.
Από νεότερη επίσημη ενημέρωση προέκυψε ότι η πρόταση έχει εγκριθεί με χρηματοδότηση 68.000 ευρώ από το συγκερκιμένο πρόγραμμα και πρόκειται να υλοποιηθεί από το Δήμο Κέρκυρας.



Με τον οδηγό περιπάτου Γιάννη Λουκά, μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6985768698.
Στον ιστότοπο arion.stavros.blogspot.com μπορεί κανείς να βρει το πρόγραμμα της διοργάνωσης και άλλων περιπάτων στην πανέμορφη κερκυραϊκή φύση, έως και την Πρωτοχρονιά του 2012.






1 σχόλιο: