Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Απειλή για τη Χρυσίδα το αποσπασματικό έργο του εργοστάσιου αφαλάτωσης

Το ποτάμι της Χρυσίδας που έρεε αδιάκοπα χιλιάδες χρόνια και ήταν πηγή ζωής, απειλείται με οριστικό αφανισμό
Με ακόμη μεγαλύτερες καταστροφικές συνέπειες απειλεί την ευρύτερη περιοχή της Χρυσίδας, η φημολογούμενη αποσπασματική - χωρίς την κατασκευή φραγμάτων - κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης του νερού των πηγών της Χρυσίδας. Κι αυτό γιατί ένα τέτοιο εργοστάσιο θα απαιτούσε άντληση μεγάλων επιπλέον ποσοστήτων νερού από τις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΚ δίπλα στις πηγές του μικρού ποταμιού της Χρυσίδας, απ' όπου - κατά τη θερινή περίοδο - αντλούνται μέχρι και 17.000 κυβικά νερού την ημέρα!
Νερά κάτω από το νερόμυλο Παϊπέτη
Ενα εργοστάσιο αποσκλήρυνσης θα απαιτούσε άντληση χιλιάδων επιπλέον κυβικών νερού - όσο δηλαδή θα απορρίπτεται με την διαδικασία αφαίρεσης των αλάτων - και αυτό θα είχε σαν συνέπεια να κατέβει ακόμη πιό χαμηλά ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, να στερέψουν πηγάδια και ενδεχομένως να δημιουργηθεί πρόβλημα και στις γεωτρήσεις του υδραγωγείου των Κυνοπιαστών για τη Χρυσίδα, που βρίσκονται στη θέση Ζούγρα.
Πέραν αυτών, εκτιμάται ότι η χρονική περίοδος που στερεύουν πλήρως οι πηγές του ποταμιού της Χρυσίδας, θα επεκταθεί, με επιπλέον αρνητικές συνέπειες στην χλωρίδα και την πανίδα της περοχής, η οποία έχει ήδη υποστεί σοβαρό πλήγμα τις τελευταίες δύο 10ετίες, λόγω της αύξησης των ποσοτήτων νερού που αντλούνται από τις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΚ.
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, δείχνει να έχει κατανοήσει το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί και - πολύ σωστά - αρνείται την κατασκευή ως μεμονωμένου έργου του εργοστασίου αφαλάτωσης στη Χρυσίδα. Το βλέπει να γίνεται μόνο ως υποέργο στο ευρύτερο έργο των φραγμάτων, το οποίο θα επιτρέψει την μείωση των ποσοτήτων νερού που αντλούνται από τις γεωτρήσεις της Χρυσίδας.
Επειδή όμως το θέμα αυτό το χειρίζονται σε κεντρικό επίπεδο τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών & Δικτύων, δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός. ΄Ολα είναι ανά πάσα στιγμή πιθανά.
Οι κάτοικοι και ιδιαίτεροι οι αυτοδιοικητικοί της περιοχής, έχουν χρέος να αντιδράσουν και παρέμβουν για την αποτροπή της απειλούμενης καταστροφής.

Χρυσίδα: Τα νερά που κάποτε κυλούσαν τη φτερωτή του Κάτω Μύλου... (των Μαζαρακαίων)

  • Σχετικό άρθρο του Στέφανου Πουλημένου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Η Κέρκυρα Σήμερα" (10.11.2011) και αναρτάται στην Σελίδα ΑΡΘΡΑ του ιστολογίου μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου