Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

"Στέγνωσαν" από την υπεράντληση της ΔΕΥΑΚ, το ποτάμι της Χρυσίδας και τα άκολα του Παπαγιάννη!

Ούτε σταγόνα νερού δε βγαίνει από τις - άλλοτε πλούσιες σε νερά- πηγές του ποταμιού της Χρυσίδας (φωτο 21.11.2011)
Στεγνές παραμένουν ακόμη και στα τέλη Νοεμβρίου οι άλλοτε πλούσιες σε νερά - χειμώνα - καλοκαίρι - πηγές του ποταμιού της Χρυσίδας και τα "άκολα" του Παπαγιάννη. Το φαινόμενο αυτό που παρατηρείται από τις αρχές της 10ετίας του 1990, μεγαλώνει συνεχώς σε διάρκεια καθώς ξεκινά από τα τέλη της άνοιξης και μπορεί να κρατήσει - ανάλογα με την πορεία των βροχοπτώσεων - μέχρι και το Γενάρη και οφείλεται στην υπεράντληση νερού από τις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΚ, δίπλα στις πηγές του ποταμιού της Χρυσίδας.
Στεγνή η κοίτη του ποταμιού της Χρυσίδας δίπλα στην Αγ. Κυριακή (21.11.2011)

Οι επιπτώσεις από την κατάσταση αυτή είναι ορατές παντού. Τα νερά που κυλούσαν άφθονα στην περιοχή και κινούσαν τις φτερωτές σε τρεις νερόμυλους - του Παϊπέτη, τον Παλιόμυλο των οικογενειών Δαφνή και τον Κάτω Μύλο των Μαζαρακαίων - έχουν εξαφανιστεί.
Ποτάμι, σούδες και "σαϊτάρια" ως τη λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου, έχουν στεγνώσει και μαζί με τα νερά έχουν εξαφανιστεί ψάρια και διάφορα ιχθυηρά, αμφίβια ερπετά και υδρόβια ζώα και πουλιά, αλλά και είδη της τοπικής χλωρίδας.

Τα κυριότερα είδη που εξαφανίστηκαν είναι:
  • Οι κέφαλοι, που ανέβαιναν ψηλά ως τις πηγές του ποταμιού, 
  • οι μικρές γαρίδες, 
  • τα χέλια, 
  • οι νεροχελώνες, 
  • οι κάβουρες του γλυκού νερού, 
  • οι βάτραχοι, 
  • οι πράσινες μεγαλόσωμες σαύρες (μοστέροι), 
  • οι βίδρες και 
  • πολλά είδη από νεροπούλια και έντομα. 
Στεγνό το μικρό ποτάμι στον Κάτω Μύλο Χρυσίδας
Παράλληλα, έχουν εξαφανιστεί και είδη υδροχαρών φυτών που φύτρωναν μέσα στα τρεχούμενα καθαρά νερά. Μερικά από τα είδη αυτά κάνουν για λίγο, εποχικά, την περιορισμένη εμφάνισή τους, κατά την περίοδο που τρέχουν τα νερά, κυρίως την άνοιξη, για να χαθούν στη συνέχεια και πάλι.
Για να καλύπτει τις ανάγκες άρδευσης των κτημάτων των ελάχιστων καλλιεργητών που απέμειναν εκεί - κτήματα που άλλοτε πότιζαν οι πλούσιες σε νερά πηγές - διατίθεται δωρεάν νερό ανταποδοτικά από τη ΔΕΥΑΚ, με υποτυπώδες τοπικό δίκτυο, στο πλαίσιο σύμβασης που υπογράφηκε πριν 20 χρόνια, με την τότε Κοινότητα Κυνοπιαστών.
Με τα δεδομένα αυτά, το ενδεχόμενο παραπέρα αύξησης των αντλούμενων ποσοτήτων νερού από τις γεωτρήσεις της Χρυσίδας, για τις ανάγκες ενός εργοστασίου αποσκλήρυνσης, που θα στέλνει την ίδια ποσότητα νερού στην πόλη, ενώ θα απορρίπτει με τα άλατα τις επιπλέον αντλούμενες ποσότητες, θα ήταν πέρα για πέρα καταστροφικό. Θα οδηγούσε στην πλήρη - ολόκληρο το χρόνο - στέρεψη των πηγών, όχι μόνο του ποταμιού αλλά και των πηγαδιών, πιθανότατα δε και των γεωτρήσεων των Κυνοπιαστών στη θέση Ζούγρα, από τις οποίες υδροδοτούνται οι οικισμοί Χρυσίδας - Βρυώνη, Πικουλάτικα και Σουλέικα και η περιοχή κατά μήκος της εθνικής οδού Αχιλλείου, από Βρυώνη έως Ποντή.
Να σημειωθεί ότι όταν έγινε η συμφωνία Κοινότητας Κυνοπιαστών - ΔΕΥΑΚ, στη βάση της οποίας χρηματοδοτήθηκαν έργα στο αυτοτελές κοινοτικό υδραγωγείο της Χρυσίδας, οι ποσότητες του νερού που αντλούνταν από τις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΚ για την ύδρευση της πόλης, ήταν κάτω από το 50% των ποσοτήτων, που αντλούνται σήμερα, με τις συνέπειες που προαναφέρθηκαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου