Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

68.000 ευρώ για αναβάθμιση της περιπατητικής διαδρομής "στα χνάρια του Edward Lear" (Δαφνάτικα Κυνοπιαστών - ΄Αγιος Προκόπιος)

Ο Δήμαρχος Ι. Τρεπεκλής παρουσιάζοντας τα έργα του Leader


Την κατ’ αρχήν ένταξη στο τοπικό πρόγραμμα LEADER της πρότασης για την «διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιπατητικής διαδρομής «στα χνάρια του Edward Lear», προϋπολογισμού 68.100,89 ευρώ ανακοίνωσε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011, ο Δήμαρχος Κέρκυρας και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Ιονίου (ΑΝΙΟΝ) Γ. Τρεπεκλής (φωτο). 
Πρόκειται για την γνωστή εμπεριστατωμένη πρόταση που είχε εισηγηθεί ένα χρόνο πριν, στον νεοεκλεγέντα τότε Δήμαρχο Γιάννη Τρεπεκλή, στη λήξη της θητείας του, ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος. Την πρόταση υιοθέτησε και ο τότε Δήμαρχος Αχιλλείων Τάκης Καρύδης που ανέθεσε στην αρχιτέκτονα του Δήμου Εμμανουέλα Παπαδοπούλου την εκπόνηση της σχετικής μελέτης. 

Αποψη της διαδρομής "στα χνάρια του Edward Lear"
Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει παρεμβάσεις καθαρισμού, διαμόρφωσης και εξωραϊσμού  της περιπατητικής διαδρομής από τα Δαφνάτικα Κυνοπιαστών έως τον ΄Αγιο Προκόπιο, περνώντας από το Πάνω Πηγάδι, την Κουκούλα, την περιοχή Λιά και βγαίνοντας στην Τρόμπα τ’ Αη Προκόπη. Πρόκειται για διαδρομή την οποία περπάτησε ο μεγάλος ΄Aγγλος περιηγητής και ζωγράφος Edward Lear, στα 1863 και φιλοτέχνησε εκεί τρεις από τις υδατογραφίες του.
Είναι η ίδια διαδρομή που ακολούθησαν οι «Φίλοι της Φύσης και του Περιπάτου» την Κυριακή 30 Οκτωβρίου και την έχουμε παρουσιάσει στην «Εστία Κυνοπιαστών». 
O Edward Lear
H πρόταση αποσκοπεί στην ανάπτυξη διαρκούς επισκεψιμότητας των Κυνοπιαστών και του Αγίου Προκοπίου από πολλούς επισκέπτες – περιπατητές που θα έχουν την ευκαιρία να χαρούν τη φύση και να απολαύσουν το κερκυραϊκό τοπίο σε μία κοντινή προς την πόλη και βατή διαδρομή.

Οι επενδύσεις του τοπικού Leader

Το έργο αυτό περιλαμβάνεται σε 22 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 5.680.000 ευρώ που εντάσσονται στο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER που διαχειρίζεται η ANION.
Οι δράσεις υλοποιούνται στα πλαίσια του Άξονα 4 (LEADER) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2007-2013. Οι επενδύσεις αυτές που αφορούν τους τομείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού, της Βιοτεχνίας και του εκσυγχρονισμού πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι χωρικά κατανεμημένες ως εξής:
Κέρκυρα, 13 επενδύσεις, στους τομείς: τουρισμός, βιοτεχνία, πολιτισμός, εκσυγχρονισμός πολύ μικρών ΜΜΕ.
Παξοί, 3 επενδύσεις, στους τομείς τουρισμού, πολιτισμού.
Ερείκουσα, 3 επενδύσεις στον τουρισμό.
Επίσης από την διαδικασία αξιολόγησης κρίθηκαν ως μη επιλέξιμες δέκα (10)προτάσεις.
Οι υποψήφιοι επενδυτές εφόσον το επιθυμούν έχουν δικαίωμα ένστασης κατά της απόφασης εντός αποκλειστικής προθεσμία 15 ημερών από την ημέρα παραλαβής της σχετικής απόφασης. Οι ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν στα γραφεία της ΑΝΙΟΝ ΑΑΕ ΟΤΑ Μαντζάρου 13 2ο όροφος κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες.
Αμέσως μετά την εκδίκαση των ενστάσεων από την αρμόδια επιτροπή, η Επιτροπή Διαχείρισης του Προγράμματος θα προχωρήσει στην οριστική ένταξη των έργων στο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER και στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. 


Γ. Τρεπεκλής: Kι άλλα 3 εκ. ευρώ για τουρισμό, πολιτισμό
 
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Όταν κανείς προσεγγίζει τα θέματα με ρεαλιστικότητα, αξιοκρατία και πάνω από όλα τεχνοκρατικά, τα αποτελέσματα είναι ορατά. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι εγκρίθηκε ο σχεδιασμός μας για το Leader, με προϋπολογισμό περίπου 6 εκ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε χρηματοδοτήσεις για το Μουσείο Καποδίστρια, για πολιτιστικά σωματεία και πνευματικά κέντρα. Παράλληλα χρηματοδοτούνται μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τον τουρισμό, όπως κατοικίες και οικογενειακές επιχειρήσεις. Πρόκειται για έργα που θα εξελιχθούν στην Κέρκυρα, τους Παξούς και τα Διαπόντια. Παράλληλα, έχουμε ήδη έτοιμο τον σχεδιασμό για ακόμη 3εκ. ευρώ για την τουριστική προβολή, τον πολιτισμό και δράσεις ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι καιροί είναι δύσκολοι, η προσπάθεια είναι μεγάλη και διαρκής για διεκδίκηση των χρηματοδοτήσεων. Θέλω τέλος να σας πω, ότι η γραφειοκρατία είναι τεράστια. Διεκπεραιώσεις προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων που θα έπρεπε να ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, δυστυχώς καθυστερούν, γιατί κάποιοι στην κεντρική εξουσία αδιαφορούν. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε χρήματα για τον τόπο μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες».


Σπ. Νικόπουλος: Επενδύσεις που χρειάζεται η Κέρκυρα

Στις δηλώσεις του ο δ/ντης της ΑΝΙΟΝ ΑΕ Σπύρος Νικόπουλος τόνισε ότι: «Τα έργα που εγκρίθηκαν και θα υλοποιηθούν διαφοροποιούν το τουριστικό μας προϊόν, γιατί δεν είναι απλώς επενδύσεις τουρισμού, αλλά συνδυάζουν τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα και τον πολιτισμό. Είναι επενδύσεις που χρειάζεται η Κέρκυρα. Το αμέσως προσεχές διάστημα οι επενδυτές θα ενημερωθούν, έχουν δικαίωμα εντός 15 ημερών να υποβάλλουν ενστάσεις για την αξιολόγηση των φακέλων τους και αμέσως μετά γίνεται οριστική ένταξη και θα κληθούν να υπογράψουν τις συμβάσεις. Το χρονοδιάγραμμα είναι εντός του επόμενου διμήνου υπογραφή συμβάσεων και αμέσως υλοποίηση των έργων. Βέβαια με την προϋπόθεση τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών να τρέξουν τις διαδικασίες γρήγορα και να δώσουν χρηματοδοτήσεις στους επενδυτές. Η απορρόφηση των κονδυλίων του Leader θα πρέπει να γίνει έως το τέλος του 2015».


Τα έργα που εντάχθηκαν
 
Εκτός των ιδιωτικών επενδύσεων εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση τα εξής έργα:
• Δήμος Παξών, λειτουργική μετατροπή του σχολικού κτιρίου Μαστοράτικων σε Μουσική Σχολή – Ωδείο, 300.000 ευρώ.
• Δανειστική Βιβλιοθήκη Αυλιωτών, προμήθεια εξοπλισμού, 28.764,24 ευρώ.
• Χορευτικός Σύλλογος Λευκίμμης «Φαέθων», ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς Λευκίμμης, 29.999,71 ευρώ.
• Πολιτιστικός Φιλαθλητικός Σύλλογος Πέλεκα, αγορά παραδοσιακών κερκυραϊκών στολών, 29.644,23 ευρώ.
• Φιλαρμονική Ένωση Λευκίμμης, ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων, 23.402 ευρώ.
• Δήμος Κέρκυρας, διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιπατητικής διαδρομής «στα χνάρια του Edward Lear, 68.100,89 ευρώ.
• Μουσείο Καποδίστρια, Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών, εκσυγχρονισμός και αναδιαμόρφωση Μουσείου Καποδίστρια και του περιβάλλοντος χώρου αυτού, 192.732,99 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου