Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Φτιάχνοντας τα βάγια, στους Κυνοπιάστες, για την… υποδοχή του Νυμφίου


Η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Νυμφίου, στα Ιεροσόλυμα και η υποδοχή του «μετά βαϊων και κλάδων» τιμάται για δύο περ. χιλιάδες χρόνια από την εκκλησία μας, μία βδομάδα πριν από το Πάσχα.
Στους Κυνοπιάστες, η τοπική ενορία – δια των δραστήριων γυναικών της – κατασκευάσει και μοιράζει στους ενορίτες τα βάγια, που είναι μία σταυροειδής  πλέξη τρυφερού φύλλου φοινικιάς, στην οποία προσαρμόζουν μικρά κλαδιά από ελιά, δεντρολίβανο και φασκόμηλο.
Τα βάγια ετοιμάζουν οι γυναίκες του χωριού το Σάββατο του Λαζάρου, στο προαύλιο της εκκλησίας της Υ.Θ. Ελεούσας, ενώ την επομένη, Κυριακή των Βαϊων, ευλογούνται και μοιράζονται στους ενορίτες στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.
΄Ενα μέρος από αυτά διατίθενται στην ενορία της Αγίας Κυριακής Χρυσίδας και σε άλλες μικρές ενορίες, ακόμη και εκτός Κερκύρας.
Βάγια μοιράζονται και στους μουσικούς της Φιλαρμονικής των Κυνοπιαστών, οι οποίοι τα τοποθετούν πάνω στα κράνη τους, για τη συμμετοχή τους στη μεγάλη λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, που γίνεται στην πόλη της Κέρκυρας, σε ανάμνηση του θαύματος σωτηρίας του νησιού από την φοβερή επιδημία της πανώλης (πανούκλας) κατά τα τέλη του 1629 με αρχές του 1630.
Στην λιτανεία αυτή, που είναι η μεγαλύτερη από τις τέσσερις που γίνονται σε ετήσια βάση, συμμετέχει και ο εκάστοτε εφημέριος των Κυνοπιαστών.

1 σχόλιο: