Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Συγκίνησε το λαϊκοθρησκευτικό τραγούδι του Πολυφωνικού Χορού Κυνοπιαστών «Καλό 'ναι τ’ Άγιος ο Θεός»

Στην εκδήλωση του Οργανισμού Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων στην Ιόνιο Βουλή τη Μεγ. Τρίτη
Ο Γιώργος Ανυφαντής ενώ συντονίζει τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών στην Ιόνιο Βουλή

Συγκίνησε το κοινό, το λαϊκοθρησκευτικό τραγούδι «Καλό 'ναι τ’ Άγιος ο Θεός», που απέδωσε ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία», στην εντυπωσιακή Μουσική Ποιητική Βραδιά, «από τον Γολγοθά στην Ανάσταση» που οργάνωσε και φέτος, τη Μεγ. Τρίτη, στην Ιόνιο Βουλή, ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, με εκλεκτή και αντιπροσωπευτική ποίηση Ελλήνων ποιητών, άριστη μουσική επένδυση, εξαιρετικό στην απλότητα και λιτότητά του σκηνικό και με εκφραστικές απαγγελίες και μελωδίες στο κλίμα των ημερών. 
Η Έλενα Βουσολίνου - Ανυφαντή απαγγέλλει...
Δεξιά, η Αννα Δαφνή, η Δέσποινα Ανυφαντή
και ο Κώστας Κολοβός


Υποδύθηκαν ρόλους και απήγγειλαν ποιήματα των Ανδρέα Κάλβου, Νίκου Καζαντζάκη, Κώστα Βάρναλη Γιάννη Ρίτσου, Στέλιου Μουντέ, Κώστα Καρυωτάκη και Στέφανου Παϊπέτη, με τον εκφραστικό τους λόγο οι: Σοφία Τόμπρου, Κώστας Κολοβός, Σπυριδούλα Βραχλιώτη, ΄Ελενα Βουσολίνου – Ανυφαντή, Σπύρος Βερονίκης.  Στέφανος Πουλημένος και Στέφανος Βασιλόπουλος.
Την μουσική επιμέλεια είχαν οι Δημήτρης Βασιλάκης και Θόδωρος Μεταλληνός,  το συντονισμό οι Διονύσης Βράμης και  Μιχάλης Βραχλιώτης και την καλλιτεχνική επιμέλεια η Νατάσα Βέργη.
Συμμετείχαν το Λύκειο Ελληνίδων, το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών της Φ.Ε. «Μάντζαρος» σε διεύθυνση του μαέστρου Σπύρου Δολιανίτη και ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία» με συντονιστή το Γιώργο Ανυφαντή.

«Καλό 'ναι τ’ Αγιος ο Θεός»

Ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών "Γειτονία" ενώ αποδίδει το τραγούδι "Καλό 'ναι τ' Άγιος ο Θεός"
Ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών απέδωσε το λαϊκοθρησκευτικό τραγούδι «Καλό 'ναι τ’ Αγιος ο Θεός» που είναι ένα ακόμη ξεχασμένο ποίημα - τραγούδι της λαϊκής παράδοσης της Κέρκυρας
Το τραγούδι αυτό  αποδιδόταν μονοφωνικά από πολλά άτομα μαζί – άντρες και γυναίκες - στο σπίτι, στις γειτονιές, στα εργαστήρια, στα χωράφια, στο μάζεμα της ελιάς, στο κλάδεμα των αμπελιών, στο φύτεμα της πατάτας, με μελωδία εκκλησιαστικής απόχρωσης, που πλησιάζει αυτήν του «΄Ασπιλε» στην κερκυραϊκή εκδοχή του.
Το τραγουδούσαν στους Κυνοπιάστες, μέχρι τη 10ετία του 1960 και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία – κυρίως γυναίκες - θυμούνται ακόμη τα λόγια και τη μελωδία του.
Καλό 'ναι τ’ ‘Αγιος ο Θεός, καλός κι όπου το λέει.
Όπου το λέει σώνεται κι όπου τ’ ακούει αγιάζει
κι όπου το καλαφροκαστεί παράδεισο θα λάβει.
Αυτοί είναι οι τρεις πρώτοι στίχοι - η εισαγωγή - του λαϊκού τραγουδιού της υπαίθρου Κέρκυρας, που το τραγουδούσαν κατά την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής.
Ο αριθμός των στίχων του κυμαίνεται από σαράντα έξι (46) έως και εκατόν ένα 101, με μικρές ή μεγαλύτερες παραλλαγές από χωριό σε χωριό. οι στίχοι του περιγράφουν τα Πάθη του Χριστού με κορύφωση την Ανάστασή του, παίρνοντας στοιχεία από τα Ευαγγέλια.
Ο ερευνητής – δάσκαλος Νίκος Πακτίτης, κατέγραψε το τραγούδι αυτό στις Νυμφές το 1969, στο Χλωμό το 1980 και την ίδια εποχή το αντέγραψε στους Κουραμάδες, από παλαιό χειρόγραφο, με έτος αναφοράς το 1820.
Ακούστηκε για πρώτη φορά στην πόλη της Κέρκυρας.

Παρουσίες

Στην εκδήλωση παρέστη Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, οι Πρόεδροι της Φ.Ε. «Μάντζαρος» Γιάννης Τριβυζάς, της Χορωδίας Κέρκυρας Τάκης Μεταλληνός και πλήθος συμπολιτών που γέμισαν ασφυκτικά το χώρο.
Την επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η Κυνοπιαστινή Άννα Δαφνή.
Την εκδήλωσε κάλυψε τηλεοπτικά συνεργείο του Corfu Channel, που το πρόβαλε τη Μεγάλη Πέμπτη το απόγευμα και σε επανάληψη τη Μεγάλη Παρασκευή στις 4 μ.μ.





Αριστερά: Γενικό πλάνο της εκδήλωσης του Ο.Κ.Ε. στην ιστορική αίθουσα της Ιονίου Βουλής. Στην πρώτη σειρά διακρίνεται ο Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου