Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Εξαιρετικές Αυγουστιάτικες εκδηλώσεις στους Κυνοπιάστες, στηριγμένες στις ντόπιες δυνάμεις

Εικόνα χωριού που σφύζει από ζωή και με πλήθος δραστηριοτήτων, που στηρίζονται στις ντόπιες δημιουργικές δυνάμεις, είχαν οι Κυνοπιάστες το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου, με κορύφωση τη μεγάλη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, το 15Αύγουστο.
Το γεγονός εντυπωσίασε και το πλήθος των επισκεπτών του χωριού, που ήρθαν είτε για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, είτε για τη γιορτή της Παναγίας και το μεγάλο πανηγύρι του 15Αύγουστου, είτε απλά για να φάνε και να πιούν ένα ποτό στην όμορφη πλατεία.
Ιδιαίτερα ζωηρή αίσθηση προκάλεσε η ζωντάνια του χωριού και σε όσους το επέλεξαν για τις διακοπές τους. Και σ' αυτούς που είναι εδώ οι ρίζες τους, και σ΄αυτούς που είναι φίλοι των Κυνοπιαστών από την άλλη Ελλάδα αλλά και από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.

                                                  Οι εκδηλώσεις


Τον κύκλο των αυγουστιάτικων εκδηλώσεων άνοιξε η Παιδική Χορωδία και η Κιθαράτα της Ενορίας των Κυνοπιαστών, με συναυλία που έδωσαν το Σάββατο 5 Αυγούστου 2012, στο χώρο εκδηλώσεων στον Αη Γιάννη, σε διεύθυνση της Δήμητρας Καλογεροπούλου και Σπύρου Μερτύρη, αντίστοιχα. Τα παιδιά του χωριού απέδωσαν εξαιρετικά, όμορφες μελωδικές συνθέσεις που χειροκροτήθηκαν θερμά από το κοινό (λεπτομερής παρουσίαση κάτω).


Την Πέμπτη 9 Αυγούστου, μια ομάδα εφήβων, με την επιμέλεια και καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Ευτυχίας Σουρβίνου – Ανυφαντή, παρουσίασε το θεατρικό μονόπρακτο «Για δυο ζευγάρια ρόδα» που είναι διασκευή του ομώνυμου παμπάλαιου δημοτικού ποιήματος (παραλογής), από τον εκπαιδευτικό Κώστα Μάμαλο, που ήταν παρών στην εκδήλωση. Την εντυπωσιακή σε ποιότητα, απόδοση  του πρωτότυπου θεατρικού μονόπρακτου, στην μικρή πλατεία μπροστά στον Αη Γιάννη, πλαισίωσε μελωδικά ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία», με συντονιστή το Γιώργο Ανυφαντή (λεπτομερής παρουσίαση κάτω).

Την Παρασκευή 10 Αυγούστου, στον όμορφο χώρο, στη γειτονιά «Χατζέικα», ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία» οργάνωσε Βραδιά Κερκυραϊκής Λαϊκής Παράδοσης με θέμα: «Οι ρίζες μας μέσα από τη δημοτική ποίηση και τα τραγούδια μας». Την εκδήλωση – μοναδική στο είδος της σε ολόκληρη την Κέρκυρα - παρακολούθησε πλήθος κατοίκων και επισκεπτών που χειροκρότησε θερμά όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και τα ντόπια παραδοσιακά τραγούδια, που απέδωσε ο Πολυφωνικός Χορός, με συντονιστή πάντα το Γιώργο Ε. Ανυφαντή (λεπτομερής παρουσίαση κάτω).

Στις 11 Αυγούστου, η Φιλαρμονική των Κυνοπιαστών, συμμετείχε όπως πάντα στην λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγ. Σπυρίδωνα, που καθιερώθηκε το 1717, σε ανάμνηση του θαύματος της σωτηρίας της πόλης, με τη λύση της 40ήμερης πολιορκίας της από τους Οθωμανούς, το καλοκαίρι του 1716.

Την Κυριακή 12 Αυγούστου, η Φιλαρμονική των Κυνοπιαστών έδωσε την καθιερωμένη εδώ και πολλά χρόνια ετήσια καλοκαιρινή συναυλία της με μελωδίες του διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου, στο χώρο εκδηλώσεων στον Αη Γιάννη, σε διεύθυνση του Αρχιμουσικού της Γιώργου Αρκούδη. Για την εκδήλωση και γενικά για την πορεία της Φιλαρμονικής στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, μίλησε ο προεδρός της Αντώνης Ν. Πουλημένος, ενώ χαιρετισμό με εκκλήσεις στήριξης της Φιλαρμονικής, απηύθυναν ο Εφημέριος π. Χρυσόστομος Κουτσούρης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θωμάς Σούλος.

Τη Δευτέρα 13 Αυγούστου, ομάδες μικρών παιδιών του χωριού απέδωσαν, στον ίδιο χώρο, και πάντα με την επιμέλεια και καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Ευτυχίας Σουρβίνου – Ανυφαντή, θεατρικά αποσπάσματα πέντε ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου.
Το ταλέντο των μικρών μαθητών ήταν μια πραγματική αποκάλυψη που ενθουσίασε και χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό. 

Το πανηγύρι της Παναγίας

Την παραμονή της μεγάλης γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, τελέστηκε  Πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ στις 11 το βράδυ, τελέστηκε ο Μέγας Παρακλητικός Κανόνας της Παναγίας, με τη συμμετοχή του Συνόλου Κερκυραϊκής Ψαλτικής, που διηύθυνε ο Γ. Μπογδάνος. Το Σύνολο αυτό αποτελεί τη ζωντανή συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας καταγραφής, διάσωσης και διάδοσης της Κερκυραϊκής Ψαλτικής, για την οποία αγωνίστηκε επί 10ετίες, ο μακαριστός παπα Κώστας Σουρβίνος.
Ανήμερα της γιορτής, τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην εκκλησία της Υ.Θ. Ελεούσας των Κυνοπιαστών, με συλλειτουργούς του εφημέριου π. Χρυσόστομου, τους Πρωτοπρεσβύτερους π. Αλέξανδρο Τόμπρο και π. Γεώργιο Σούλο. Στη λειτουργία συμμετείχε και η εξαιρετική, με πολύ καλλιεργημένες φωνές, Εκκλησιαστική Χορωδία της Ενορίας, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής Σταματίνας Καρύδη, που κάνει ποιοτική δουλειά. Η Χορωδία απέδωσε – παρά την λειψή συμμετοχή ανδρικών φωνών – άριστα τη λειτουργία, που κατά κύριο λόγο έχει συνθέσει ο Α. Μοναστηριώτης, με τα ιδιαίτερα δυτικότροπα χαρακτηριστικά της.

Αργά το απόγευμα, έγινε η περιφορά του Επιταφίου της Θεοτόκου, με το λάβαρο τη σκόλα, τα εξαπτέρυγα και το σταυρό. Τον Επιτάφιο συνόδευσαν ιερείς με επικεφαλής τον ηγούμενο της Ι.Μ. Αγ. Κυριακής Κουραμάδων, π. Γαβριήλ Νικηφορίδη που είναι και ιεροκήρυκας  της περιοχής του πρώην Δήμου Αχιλλείων, η Φιλαρμονική του χωριού και η Εκκλησιαστική Χορωδία. Τον ακολούθησαν επίσης μαζί με πλήθος κόσμου, οι τοπικές πολιτικές αρχές και συγκεκριμένα: Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Σκούρτης, οι Αντιδήμαρχοι Τάκης Καρύδης, Τάσος Ποταμίτης και Βαρβάρα Βλάσση, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Μάκης Ανυφαντής και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θωμάς Σούλος.

Μετά τον Επιτάφιο και την απόλυση, ακολούθησε μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι στο κέντρο του χωριού, με τη συμμετοχή της ορχήστρας των Αδελφών Γιάννη και Γιώργου Σκολαρίκη. Η λαϊκή συμμετοχή στο πανηγύρι της Παναγίας στους Κυνοπιάστες, ήταν εντυπωσιακά μεγάλη – η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων – γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πλήρη κάλυψη όλων των τραπεζοκαθισμάτων, όχι μόνο του κυρίως χώρου του πανηγυριού, αλλά και των καταστημάτων της κοινοτικής πλατείας και του πεζόδρομου του Αη Γιάννη.
Το πανηγυρικό κλίμα κατέγραψε και η κάμερα του κεντρικού τηλεοπτικού καναλιού STAR, με τον παρουσιαστή Μπάκα, που μετέδωσε εκτενή στιγμιότυπα στο δελτίο «ειδήσεων» της επομένης.

Συγχαρητήρια για την οργάνωση

Για την άψογη διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων και του πανηγυριού της Παναγίας, μεγάλη ήταν η συμβολή της Δημοτικής Κοινότητας Κυνοπιαστών, του Προέδρου της Θωμά Σούλου και ιδιαίτερα του αντιπροέδρου της Σπύρου Αλαμάνου, που ήταν και ο ακούραστος εργάτης της προσπάθειας εξωραϊσμού και φροντίδας της καθαριότητας του χωριού αλλά και επιβολής κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, με τις οποίες διασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι όροι για την τέλεσή τους.
Τους αξίζουν θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια, όπως και σ’ όλους τους ανώνυμους που εργάστηκαν με τον τρόπο τους, από διάφορες θέσεις για τον ίδιο σκοπό.
Και του χρόνου!

Σε Επίσκεψη και Κομπίτσι ο Πολυφωνικός Χορός

Τη Δευτέρα 13 Αυγούστου ο Πολυφωνικός Χορός των Κυνοπιαστών, επανέλαβε την  Βραδιά Κερκυραϊκής Λαϊκής Παράδοσης στην Επίσκεψη (φωτο αριστερά), προσκεκλημένος του εκεί Πολιτιστικού Συλλόγου, και την Παρασκευή 17 Αυγούστου, στη Βενετσιάνικη Βρύση στο Κομπίτσι (φωτο κάτω), προσκεκλημένος του εκεί Πολιτιστικού Συλλόγου και του φίλου γιατρού καρδιολόγου Γιάννη Χυτήρη.
Και στις δύο εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν λαογραφικά στοιχεία, δημοτικά ποιήματα και τραγούδια από την πλούσια λαϊκή παράδοση της Κέρκυρας που έγιναν ενθουσιωδώς δεκτά από το κοινό.
Μετά τις εκδηλώσεις, οι διοργανωτές παρέθεσαν κέρασμα στα μέλη του Πολυφωνικού Χορού, που συνέχισε ακούραστα το τραγούδι, επιτείνοντας το γιορταστικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί.

Κέρασμα και απερίγραπτο κέφι μετά τις Βραδιές Λαϊκής Παράδοσης, στην Επίσκεψη (πάνω) και στο Κομπίτσι (κάτω)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου