Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Η γιορτή του Αγ. Σπυρίδωνα στους Κυνοπιάστες και το Γαστούρι

Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος, γιορτάζεται στους Κυνοπιάστες και σ' όλόκληρη την Κέρκυρα, η μνήμη του προστάτη του νησιού Αγίου Σπυρίδωνα.
Στην μικρή εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα των Κυνοπιαστών, τελέστηκε την παραμονή ο πανηγυρικός εσπερινός και διαβάστηκε το συναξάρι του Αγίου, που έζησε στα τέλη του 3ου και αρχές του 4ου μχ. αιώνα και ως επίσκοπος Τριμυθούντας της Κύπρου έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, στη Νίκαια της Βιθυνίας  το 325.




Μετά τον εσπερινό, γυναίκες - μέλη του συμβουλίου διοίκησης των χορωδιών της Ενορίας των Κυνοπιαστών, έφτιαξαν τηγανίτες (φωτο δεξιά) διατηρώντας το παμπάλαιο έθιμο του χωριού, στο οποίο ανταποκρίθηκαν με χαρά μικροί και μεγάλοι.
Ανήμερα της γιορτής - Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου - τελέστηκε από τον εφημέριο π. Χρυσόστομο, θεία λειτουργία με αρτοκλασία, στην "εκκλησοπούλα" του Αγίου, ενώ και εκεί μοιράστηκαν σπερνά στη μνήμη του.
Την μικρή αυτή εκκλησία απέγραψε ο Μέγας Πρωτόπαπας της Κέρκυρας Σπυρίδων Βούλγαρης, στις 18 Οκτωβρίου 1753, ως κληρονομιά του Σπύρου Σκιαδόπουλου και Πάνου Γιαννιώτη.
Η γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα, όπως σ΄ όλόκληρο το νησί, αγγίζει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού, γιατί το όνομα Σπύρος, το συναντά κανείς στο στενό ή το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον όλων μας.
Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και εορτάζουσες.

Και στο Γαστούρι

 

Με ανάλογο τρόπο αλλά και με τη συμμετοχή της ιστορικής Φιλαρμονικής του χωριού, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Ράλλη, γιορτάστηκε και στο Γαστούρι η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα, στην ομώνυμη ιδιωτική εκκλησία στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού.
Πλήθος Γαστουριωτών συμμετείχε στην - από τον εφημέριο π. Διονύσιο Κοντό - τελεσθείσα Θεία λειτουργία, μετ' αρτοκλασίας, που ήταν και φέτος προσφορά της οικογένειας Διονύση Κοντού (συνώνυμου του εφημέριου).
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τάσος Κοσκινάς, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Γιάννης Τσίπης, ο πρώην Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος, ο πρώην Αντιδήμαρχος Αχιλλείων Γιάννης Κεφαλωνίτης και ο γνωστός βαρύτονος - Γαστουριώτης στην καταγωγή - Παντελής Κοντός.
Μετά τα καθιερωμένα κεράσματα και την διανομή των άρτων, η διοίκηση της Φιλαρμονικής άνοιξε το πρόσφατα παραδοθέν, ανακαινισμένο κτίριό της, σε επισκέπτες, προκειμένου να δουν και εσωτερικά την αρτιότητα, την ποιότητα και την πληρότητα του έργου, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ το 2009 και εκτελέστηκε από τη Νομαρχία και την Περιφέρειά Ι.Ν. ως διάδοχό της.
Παρών και ο ανάδοχος του έργου κ Φατούρος, που δέχτηκε για μια ακόμη φορά τα κολακευτικά σχόλια όλων των παρισταμένων για το κτίριο - στολίδι που παρέδωσε στη Φιλαρμονική Γαστουρίου.
Ο εκ των στελεχών της Φιλαρμονικής και εορτάζων Σπύρος Παχής, επέδειξε γεμάτος χαρά και μερικά από τα 45 μουσικά όργανα, που πρόσφατα απέκτησε το μουσικό σώμα, από το γνωστό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε επίσης μέσω Νομαρχίας και Περιφέρειας.
Χρόνια Πολλά και στους εκεί εορτάζοντες...

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην πόλη


Η Ιερά Μητρόπολη ανακοίνωσε τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα, στις 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου. 
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης αναφέρει:

Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια πραγματοποιούνται και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για την μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού και προστάτη του Νησιού μας. 
Το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων, που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη, έχει ως εξής:
Τρίτη 11 Δεκεμβρίου:
11 π.μ.: Ιερά Παράκληση του Αγίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, παρουσία των Αρχών και στρατιωτικού αγήματος, έξοδος του ιερού Σκηνώματος του Αγίου από τη λάρνακα και τοποθέτηση «στη θύρα».
6 μ.μ.: Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας και Παξών κ. Νεκταρίου.
Μετά το πέρας του Εσπερινού θα ακολουθήσει η ανάγνωση από το Συναξάρι του Αγίου Σπυρίδωνος, ενώ στις 11 μ.μ. θα ψαλεί, η Παράκληση και τα Εγκώμια στον Άγιο Σπυρίδωνα. Στη συνέχεια και ώρα 1 π.μ. θα ακολουθήσει ολονύκτια Αγρυπνία με Όρθρο και Θεία Λειτουργία.
Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου:
7.45 π.μ.: Καταβασίες και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου.
6 μ.μ.: Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.
Μετά το πέρας του Εσπερινού θα ακολουθήσει η ανάγνωση από το Συναξάρι του Αγίου Σπυρίδωνος, ενώ στις 11 μ.μ. θα ψαλεί, η Παράκληση και οι Χαιρετισμοί στον Άγιο Σπυρίδωνα. Στη συνέχεια ώρα 1 π.μ. θα ψαλεί ο Όρθρος.
Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου:
8 π.μ.: Καταβασίες και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
4 μ.μ.: Ιερά Παράκληση του Αγίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, παρουσία των Αρχών, στρατιωτικού αγήματος και Φιλαρμονικών, λιτάνευση του ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος εντός του Ι. Ναού και επανατοποθέτησή του στην ιερά λάρνακα του. («μπάσματα»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου