Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Μηνύματα από Αυλιώτες και Θεσσαλονίκη επαινούν τη «Γειτονία»

Η "Γειτονία" στη Στρογγυλή 23.06.2012 (φωτο αρχείου)
Μια μικρή αλλά ιδιαίτερα θερμή επιστολή, από τον Γραμματέα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης Αυλιωτών Γιώργο Μουζακίτη, για την εμφάνιση του Πολυφωνικού Χορού Κυνοπιαστών «Γειτονία» στους Αυλιώτες, επισφράγισε την καθόλα επιτυχημένη παρουσία του Κυνοπιαστινού συγκροτήματος στο κεφαλοχώρι αυτό της ΒΔ Κέρκυρας.
Είχαν προηγηθεί τα επαινετικά σχόλια του Προέδρου της Δανειστικής Βιβλιοθήκης Αυλιωτών καθηγητή – ιστορικού Δημήτρη Ζυμάρη, που είχε την πρωτοβουλία πρόσκλησης της «Γειτονίας». Ο κ. Ζυμάρης μάλιστα μετέφερε και την πρόταση να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο πολιτιστικών φορέων για την προώθηση κοινών στοιχείων του λαϊκού μας πολιτισμού.
Ας δούμε όμως τί αναφέρει στην επιστολή που έστειλε με e-mail ο Γιώργος Μουζακίτης.
Αγαπητέ κ. Στέφανε,
Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι για την πραγματικά ξεχωριστή βραδιά που μας χαρίσατε στους Αυλιώτες, τις Απόκριες. Είσαστε όλοι υπέροχοι.
Τόσο τα τραγούδια, η επιλογή τους, όσο και οι φωνές του χορού ήταν για όλους μας θαυμάσια!!!
Άλλωστε  το θερμό μας χειροκρότημα είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας της ανταπόκρισης των αισθημάτων μας.
Συνεχίστε! Συγχαρητήρια σε όλους και όλες. 
Γιώργος Μουζακίτης

Συγχαρητήρια και από Θεσσαλονίκη

Την ίδια μέρα που λάβαμε αυτήν την επιστολή από τους Αυλιώτες, μια άλλη συγχαρητήρια επιστολή – από τη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά – έρχεται να επαινέσει το έργο και τους συντελεστές της «Γειτονίας» των Κυνοπιαστών.
Την επιστολή υπογράφει ο διακεκριμένος  Κερκυραίος της συμπρωτεύουσας κ. Γιάννης Καλαϊτζόγλου (φωτο), που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση των εκεί Κερκυραίων και έχει εκδώσει το γνωστό στους μουσικόφιλους βιβλίο «Κέρκυρα, μούσα καλλίφωνος».
Στην επιστολή του ο κ. Καλαϊτζόγλου αναφέρει:
Με την παρούσα θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τους ιδρυτές και τους συντελεστές του κερκυραϊκού παραδοσιακού μουσικού σχήματος ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ – ΚΕΡΚΥΡΑΣ «ΓΕΙΤΟΝΙΑ».
Δεν είχα ακόμα την τύχη να τους γνωρίσω και να τους ακούσω από κοντά, όμως μέσα από διάφορα μικρά βίντεο άκουσα τα τραγούδια τους και με κατάπληξε το τέλειο δέσιμο των φωνών, σε συνδυασμό με την τέλεια αρμονία.
Θα ήθελα να συγχαρώ και να παρακαλέσω τους αγαπητούς μου φίλους και  βασικούς συντελεστές, να συνεχίσουν με  τον ίδιο ζήλο και την ίδια αγάπη για την διατήρηση του σχήματος και «να μη το βάλουν κάτου» όπως λέμε εμείς οι Κορφιάτες.
Τον πρ. Νομάρχη  Στέφανο Πουλημένο με την μεγάλη του εμπειρία σε ότι έχει σχέση με την κερκυραϊκή παράδοση.
Τον Γιώργο Ανυφαντή από τους κορυφαίους κερκυραίους παραδοσιακούς τραγουδιστές.
Τον Γιώργη Χονδρογιάννη που πάντα μας μαγεύει με την κιθάρα του.
Ιδιαίτερα ήθελα να ευχαριστήσω και το κάνω για πρώτη φορά δημόσια, τον Γιώργο Ανυφαντή, ο οποίος στην προσπάθειά μου και στην αρχή της ερευνητικής μου εργασίας με σκοπό  να οργανώσω εδώ στη Θεσσαλονίκη ένα παρόμοιο μουσικό παραδοσιακό σχήμα , με βοήθησε τα μέγιστα.
Με την δική του απλόχερη βοήθεια, δίνοντάς μου σε στίχους και κασέτες μουσικό υλικό. Έτσι μπόρεσα και οργάνωσα  εδώ στη Θεσσαλονίκη,  δύο σχήματα . Το ένα πριν από 15 χρόνια περίπου στον σύλλογο "Αγιος Σπυρίδων" και το άλλο στον Σύλλογο «Οι Φαίακες» το οποίο σήμερα διευθύνω και το πλαισιώνουν 25 περίπου καλλίφωνα άτομα με την δική μας ορχήστρα και με ρεπερτόριο τα παλιά κερκυραϊκά παραδοσιακά τραγούδια. ‘Έχουμε ιδρύσει και ένα χορευτικό κερκυραϊκό σχήμα, το οποίο συνοδεύεται από την παραπάνω παραδοσιακή χορωδία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα ήθελα επίσης να δώσω στον Γιώργο Χονδρογιάννη που μας συνόδευσε επάξια στην εμφάνιση μας στον κήπο των μουσών στο Αχίλλειο.
Κλείνω με την ευχή  προς τον Πολυφωνικό Χορό των Κυνοπιαστών, να συνεχίσει την επάξια πορεία του και τη  μεγάλη του προσφορά στην κερκυραϊκή παράδοση.-

Γιάννης Καλαϊτζόγλου
Εδικός Σύμβουλος Πολιτισμού του συλλόγου «Οι Φαίακες Θεσσαλονίκης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου