Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Θερμή υποδοχή των μελωδιών της κερκυραϊκής λαϊκής μουσικής παράδοσης και στον ΄Αη Μαθιά

Μια εξαιρετική βραδιά με τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών «Γειτονία»

Εντυπωσιακή επιτυχία σημείωσε η Βραδιά Κερκυραϊκής Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης, που οργανώθηκε το Σάββατο, 27 Ιουλίου, το βράδυ, στο Κάτω Πηγάδι του Αη Μαθιά, από τη Φιλαρμονική του χωριού «Λορέντζος Μαβίλης», με την συμμετοχή του Πολυφωνικού Χορού Κυνοπιαστών «Γειτονία».
Η γειτονιά όπου οργανώθηκε η εκδήλωση, γέμισε ασφυκτικά από κόσμο, και ανάμεσά τους, εκτός από τον Πρόεδρο της Φιλαρμονικής Κώστα Ανδριώτη και τα μέλη του Δ.Σ., εκεί βρέθηκαν ακόμη, ο πρώην Δήμαρχος Μελιτειέων και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Κέρκυρας Βασίλης Αρμενιάκος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Ματθαίου, Μιχάλης Γουλουμής, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού, Σπύρος Μπόϊκος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αθήναις Αγιομαθιτών, Χαράλαμπος Κουρής.
Στην αρχή της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν συνοπτικά:
  • Τα στοιχεία που συνθέτουν την εν πολλοίς άγνωστη και ξεχασμένη, πλην πλούσια, λαϊκή μουσική παράδοση της Κέρκυρας και
  • Η ταυτότητα του Πολυφωνικού Χορού «Γειτονία», που έχει καταγράψει 50 περίπου τραγούδια του τόπου μας, ορισμένα από τα οποία, μας έρχονται από τα βάθη των αιώνων και αποδίδει πολλά απ’ αυτά, σε αντίστοιχες εκδηλώσεις σε διάφορα χωριά του νησιού μας.
Τα τοπικά τραγούδια

Συγκεκριμένα, στον Αη Μαθιά, το συγκρότημα «Γειτονία» απέδωσε τραγούδια:
  • της αγάπης,
  • του γάμου,
  • της δουλειάς,
  • του ελαιώνα,
  • της ξενιτιάς,
  • καθιστικά,
  • των πανηγυριών,
  • νεότερες και παλαιότερες παραλογές (αφηγηματικά τραγούδια) και
  • ακριτικά της μέσης Βυζαντινής περιόδου.
Πριν από την απόδοση του κάθε τραγουδιού, γινόταν εξήγηση του περιεχομένου του και παρουσίαση του μελωδικού του ρυθμού. Έγινε επίσης αναφορά στα δομικά στοιχεία των – κατά κανόνα -  15σύλλαβων ιαμβικών στίχων του, από τους οποίους απουσιάζουν τα ξένα γλωσσικά στοιχεία, καθώς, όπως διαπιστώνει το 19ο αιώνα, ο Κερκυραίος ιστορικός Ιωάννης Ρωμανός, στους έξι αιώνες ξενοκρατίας, η Κέρκυρα κατόρθωσε να μην απωλέσει την ελληνική γλώσσα, «διαφυλαχθείσαν εν τοις αγροίς, καθαροτάτην».
Τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών «Γειτονία» συντόνισε όπως πάντα, ο Γιώργος Ανυφαντής, ενώ συνόδευσαν στην κιθάρα, ο Γιώργος Χονδρογιάννης (Μπεζερής) και ο νεαρός κιθαρίστας Γιάννης Μοναστηριώτης.
Την λαογραφική έρευνα και παρουσίαση είχε ο Στέφανος Πουλημένος, ενώ την μουσική καταγραφή και διασκευή των μελωδιών της τοπικής λαϊκής μουσικής παράδοσης για σύγχρονα σχήματα (χορωδίες, ορχήστρες κλπ.), έχει η δασκάλα μουσικής, Άρτεμις Πουλημένου.

«΄Ο,τι επιβίωσε σε συνθήκες αλλοτρίωσης»

Στο τέλος της εκδήλωσης, τα μέλη της «Γειτονίας» δέχτηκαν εκτός από το θερμό χειροκρότημα και τα συγχαρητήρια του κοινού που την παρακολούθησε, ενώ σε σχετική παρατήρηση για τραγούδια της παράδοσης του Αη Μαθιά, στελέχη της ζήτησαν να υποδειχτεί και να καταγραφεί ό,τι έχει επιβιώσει, στις 10ετίες της μουσικής αλλοτρίωσης που έχει σαρώσει την Κέρκυρα, από το 1960 ως τις μέρες μας, ενώ επέδωσαν στον Πρόεδρο της Φιλαρμονικής, Κώστα Ανδριώτη, μια πρώτη συλλογή τραγουδιών της κερκυραϊκής λαϊκής παράδοσης, με τόπο αναφοράς, πολλά χωριά του νησιού μας.
Ακολούθησε ένα μικρό κέρασμα στα μέλη της «Γειτονίας», από την Φιλαρμονική Αγ. Ματθαίου «Λορέντζος Μαβίλης», στο Πρασούδι, όπου επικράτησε πολύ κέφι και οπωσδήποτε τραγούδι, χωρίς τους περιορισμούς του τακτικού προγράμματος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου