Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Η γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα στους Κυνοπιάστες

Γιορτάζεται κι εφέτος, ως μια από τις κορυφαίες γιορτές του χρόνου, στους Κυνοπιάστες και σ’ ολόκληρη την Κέρκυρα, η μνήμη του προστάτη του νησιού Αγίου Σπυρίδωνα.
Στην μικρή εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα των Κυνοπιαστών, τελέστηκε την παραμονή ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και διαβάστηκε το συναξάρι του Αγίου, που έζησε στα τέλη του 3ου και αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα και ως επίσκοπος Τριμυθούντας της Κύπρου, έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325.
Μετά τον εσπερινό, γυναίκες - μέλη του συμβουλίου διοίκησης των χορωδιών της Ενορίας των Κυνοπιαστών, έφτιαξαν στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, τηγανίτες* διατηρώντας το παμπάλαιο έθιμο του χωριού, στο οποίο ανταποκρίθηκαν με χαρά, μικροί και μεγάλοι.
Ανήμερα της γιορτής - Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου - τελέστηκε από τον εφημέριο π. Χρυσόστομο, θεία λειτουργία στην "εκκλησοπούλα" του Αγίου, ενώ και εκεί μοιράστηκαν σπερνά στη μνήμη του.
Την μικρή αυτή εκκλησία απέγραψε ο Μέγας Πρωτόπαπας της Κέρκυρας Σπυρίδων Βούλγαρης, στις 18 Οκτωβρίου 1753, ως κληρονομιά των Σπύρου Σκιαδόπουλου και Πάνου Γιαννιώτη.
Η γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα, όπως σ’ όλόκληρο το νησί, αγγίζει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού, γιατί το όνομα Σπύρος, το συναντά κανείς στο στενό ή το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον όλων μας.

Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και εορτάζουσες.

Ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, που αρχίζει με τη γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα, αλλά και άτυπα λίγο πριν με τη γιορτή του Αγίου Νικολάου, η Δημοτική Κοινότητα φρόντισε δια του Προέδρου της Θωμά Σούλου και του αντιπροέδρου της Σπύρου Αλαμάνου, να ευπρεπίσει το χωριό και να εγκαταστήσει στην πλατεία, λιτό αλλά όμορφο εορταστικό φωτιστικό διάκοσμο. Παράλληλα, αποκατέστησε και τις βλάβες και ελλείψεις στα φωτιστικά σώματα, που είχαν πολλά προβλήματα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην πόλη


Η Ιερά Μητρόπολη ανακοίνωσε τις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα, στις 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου. 
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης αναφέρει:
Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια πραγματοποιούνται και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για την μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού και προστάτη του Νησιού μας. 
Το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων, που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη, έχει ως εξής:
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου:
11 π.μ.: Ιερά Παράκληση του Αγίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, παρουσία των Αρχών και στρατιωτικού αγήματος, έξοδος του ιερού Σκηνώματος του Αγίου από τη λάρνακα και τοποθέτηση «στη θύρα».
6 μ.μ.: Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας και Παξών κ. Νεκταρίου.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολουθεί η ανάγνωση του Συναξαριού του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ στις 11 μ.μ. ψάλλεται, η Παράκληση και τα Εγκώμια. Στη συνέχεια και ώρα 1 π.μ. θα ακολουθήσει ολονύκτια Αγρυπνία με Όρθρο και Θεία Λειτουργία.
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου:
7.45 π.μ.: Καταβασίες και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου.
6 μ.μ.: Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.
Μετά το πέρας του Εσπερινού θ’ ακολουθήσει η ανάγνωση από το Συναξάρι του Αγίου Σπυρίδωνος, ενώ στις 11 μ.μ. θα ψαλεί, η Παράκληση και οι Χαιρετισμοί στον Άγιο Σπυρίδωνα. Στη συνέχεια ώρα 1 π.μ. ψάλλεται ο Όρθρος.
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου:
8 π.μ.: Καταβασίες και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
4 μ.μ.: Ιερά Παράκληση του Αγίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, παρουσία των Αρχών, στρατιωτικού αγήματος και Φιλαρμονικών, λιτάνευση του ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος εντός του Ι. Ναού και επανατοποθέτησή του στην ιερά λάρνακα του, τα «μπάσματα».


* Στην Κέρκυρα τις λέμε τηγανίτες και όχι λουκουμάδες

Πολύ σωστά αναγγέλλονται στους Κυνοπιάστες ως τηγανίτες και όχι ως λουκουμάδες, γιατί η δεύτερη εκδοχή προέρχεται από την Αραβική και Τουρκική λέξη lokma, που σημαίνει μπουκιά. Και τούτο καθώς η Κέρκυρα ουδέποτε είχε άμεσες επιρροές από τους λαούς αυτούς.
Οι τηγανίτες, όπως τις ξέρουμε από τους προγόνους μας το νησί μας, στην άλλη Ελλάδα αναγνωρίζονται μόνο ως λουκουμάδες και στην κυπριακή διάλεκτο λοκμάδες.
Παρασκευάζεται από ζύμη τηγανισμένη σε καυτό λάδι. Οι τηγανίτες για μας και λουκουμάδες για τους άλλους, έχουν σχήμα σφαιρικό ή κρίκου και περιχύνονται με μέλι ή με σιρόπι, γαρνίρονται με κανέλλα και μερικές φορές με ζάχαρη άχνη.
Οι τηγανίτες ονομάζονται και σβιγκοί από τους Έλληνες Εβραϊκής καταγωγής, που τους προσφέρουν σαν γλυκό τα Χριστούγεννα. Αναφέρεται ότι η λέξη προέρχεται από τους Ρωμανιώτες, αν και προέρχεται από τη μεσαιωνική γερμανική λέξη swinge. Ένα παρόμοιο γλυκό αναφέρεται στην Ιταλία ως sfingi di San Giuseppe.
Το γλυκό αυτό είναι δημοφιλές στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νότιας Ασίας. Στην Τουρκία, οι λουκουμάδες, ως γλυκιές μπουκιές, προσφέρονται παραδοσιακά στις κηδείες και σε διάφορες εκδηλώσεις, ενώ η Wikipedia αναφέρει ότι την ίδια σημασία έχει η λέξη και στα Αραβικά (لقمة luqma(t)). Μία παραλλαγή που ονομάζεται لقمة القادي (η μπουκιά του δικαστή) περιγράφεται από τον Muhammad bin Hasan al-Baghdadi τον 13ο αιώνα και παρασκευάζεται στα Αραβικά κράτη μέχρι σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου