Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Βραδιά παραδοσιακής φασολάδας στους Κυνοπιάστες

Βραδιά παραδοσιακής φασολάδας, οργάνωσε τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013, στο προαύλιο της εκκλησίας της Παναγίας, η ενορία των Κυνοπιαστών.  
Τη φασολάδα που είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, μαγείρεψε ο Κυνοπιαστινός αρχιμάγειρος Αργύρης Τρούλος
Κυνοπιαστινοί όλων των ηλικιών προστρέξανε στο καλέσμα της ενορίας και γεύτηκαν ένα ζεστό πιάτο φασολάδας, αυτή την κρύα βραδιά του χειμώνα, σε συνδυασμό με ελιές, κρεμμύδι,σαρδέλες σε λαδόξυδο και χωριάτικο ψωμί. Απόλαυσαν μάλιστα και υψηλής ποιότητας κόκκινο κρασί, που ευγενικά πρόσφερε από την κάβα της, η οικογένεια του συγχωριανού Σπύρου Σκιαδόπουλου, ανταλλάσσοντας ευχές για τις γιορτές που έρχονται…
Φασολάδα από την αρχαιότητα

Η φασολάδα καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων, στις αρχές του περασμένου αιώνα. Πρόκειται για σούπα από φασόλια. Βασικά συστατικά της είναι, εκτός από τα φασόλια, το κρεμμύδι (σωταρισμένο σε ελαιόλαδο) και ο πελτές ντομάτας, ενώ κατά βούληση στη σούπα προστίθενται σέλινο, καρότα και αλάτι.
Η φασολάδα είναι επίσης συνηθισμένο πιάτο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως στην Κύπρο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και αλλού.
Στην Ελλάδα την συναντάμε από την αρχαιότητα. Ως φαγητό και θυσία στον θεό Απόλλωνα, ήταν βασικό στοιχείο του εθίμου των πυανοψίων (που σήμαινε κυριολεκτικά «ημέρα της φασολάδας») και είχε δώσει το όνομα του στον αντίστοιχο μήνα του αττικού ημερολογίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου