Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Γιορτάστηκε στους Κυνοπιάστες η αναστήλωση των εικόνων την Κυριακή της Ορθοδοξίας (Α΄ Κυριακή των Νηστειών)

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας και η αναστήλωση των ιερών εικόνων, γιορτάστηκε και στην ενορία των Κυνοπιαστών, την Α’ Κυριακή των Νηστειών (9 Μαρτίου).
Η γιορτή αναφέρεται στην λήξη της μακράς  περιόδου της εικονομαχίας στην ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζάντιο), που διήρκεσε από το έτος 726 έως το 843, οπότε με την καταλυτική παρέμβαση της Αυτοκράτειρας Θεοδώρας (της Αυγούστας), επικράτησε η ορθή ερμηνεία για τις εικόνες που συνοψίζεται στα εξής:
Η λατρεία και η τιμή αποδίδεται στα ιερά πρόσωπα των εικόνων και όχι στα υλικά (ξύλο, χαρτί, χρώματα κλπ.) από τα οποία είναι κατασκευασμένες αυτές.
Στους Κυνοπιάστες λοιπόν, προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας, στον Ι.Ν. της Υ.Θ. Ελεούσας, έγινε λιτάνευση των ιερών εικόνων στο κέντρο του χωριού, βοηθούντος και του καιρού, έξω από την εκκλησία, με τη συμμετοχή πολλών ενοριτών, που κρατούσαν στα χέρια τους εικόνες, όπως επιβάλλει η παράδοση.

Ο εφημέριος π. Χρυσόστομος Kουτσούρης, εξήγησε στο εκκλησίασμα, το ιστορικό και τη σημασία της μεγάλης γιορτής, που τιμάται σε όλες τις ανά τον κόσμο ορθόδοξες εκκλησίες.
Λίγο πριν το μεσημέρι της ίδιας γιορτής, γίνεται στην πόλη της Κέρκυρας, λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος της Αγίας θεοδώρας της Αυγούστας, που καθιερώθηκε στα μέσα της 10ετίας του 1980, από τον μακαριστό, τότε μητροπολίτη, Τιμόθεο.


Φέτος, η Κυριακή της Ορθοδοξίας, συνέπεσε με τη γιορτή των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων, η μνήμη των οποίων τιμάται στο ομώνυμο ξωκκλήσι, στα όρια των Κυνοπιαστών με τους Αγίους Δέκα, πίσω από το συνοικισμό της Μηλιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου