Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Εξαιρετική εμφάνιση της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών στην Λιτανεία του Αγίου, την Κυριακή των Βαϊων

Μία από τις πιο καλές και από κάθε άποψη άψογες εμφανίσεις της σε λιτανεία της πόλης, είχε την Κυριακή των Βαϊων (13.04.2014), στην λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, η Φιλαρμονική των Κυνοπιαστών, που γίνεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα, σε ανάμνηση του θαύματος της απαλλαγής του νησιού από το θανατικό της μολυσματικής αρρώστιας της πανώλης (πανούκλας), που ξέσπασε στην Κέρκυρα στα τέλη του 1629 αρχές 1630.
Η μπάντα της Φιλαρμονικής των Κυνοπιαστών, ήταν μία από τις 16 των φιλαρμονικών του νησιού, που λάμπρυναν με τη συμμετοχή τους την μεγαλύτερη λιτανεία της χρονιάς, η οποία κινείται περιμετρικά στα όρια της παλιάς πόλης κατά μήκος των τειχών της, σύμφωνα με το τελετουργικό της βασιλεύουσας του Βυζαντίου.
Οι 16 φιλαρμονικές που συμμετείχαν στη λιτανεία του Αγίου, ήταν κατά σειρά εμφανίσεως με βάση την αρχαιότητα, οι εξής:
1. Θιναλίου, 2. Λακώνων, 3. Καρουσάδων, 4. Αυλιωτών, 5. Φ.Ε. «Καποδίστριας», 6. Λιαπάδων, 7. Κυνοπιαστών (1966), 8. Αγ. Ματθαίου «Λορέντζος Μαβίλης», 9. Ριγγλάδων, 10. Σιναράδων, 11. Κορακιάνας «Σπ. Σαμάρας», 12. Λευκίμμης (1911), 13. Σκριπερού (1909), 14. Γαστουρίου (1898), 15. Φ.Ε. «Μάντζαρος» (1892) και 16. Φ.Ε. Κέρκυρας (παλαιά 1840).
Η εξαιρετική φετινή εμφάνιση της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών, αναφέρεται τόσο στην απόδοση του μουσικού σώματος που ήταν άψογη, όσο και στην εικόνα του (στολές, κράνη, λοφία, καινούρια και γιαλισμένα μουσικά όργανα) αλλά και στον αριθμό των μουσικών που για πρώτη φορά ξεπέρασε τους οδγόντα!
Για το θαύμα και τη λιτανεία
Στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, για το θαύμα και τη λιτανεία του Αγίου, αναφέρονται τα εξής:

«Το 1630 με θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος σώθηκε η Κέρκυρα από πανώλη, δηλ. από φοβερή θανατηφόρα λοιμική νόσο. Η αρρώστια ξεκίνησε στην Κέρκυρα τον Οκτώβριο του 1629. Μεταδόθηκε από ένα πλοίο που έφτασε στην Κέρκυρα από την Ιταλία. Η ασθένεια έπληττε την Ιταλία και όλα τα Ιόνια Νησιά. Τα Χριστούγεννα του 1629 εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα στην Κέρκυρα και όσο ο καιρός περνούσε τόσο αυτά πολλαπλασιάζονταν. Παρά τα αυστηρά μέτρα που έλαβαν οι υγειονομικές αρχές, το κακό δεν υποχωρούσε. Οι άνθρωποι κατέφυγαν στις πρεσβείες του Αγίου Σπυρίδωνος. Την μεγαλύτερη και ύστατη ελπίδα. Πράγματι, ο Άγιος δεν έμεινε ασυγκίνητος από τις παρακλήσεις και τις προσευχές των ανθρώπων. Λίγο καιρό πριν τις ημέρες του Πάσχα πολλοί ασθενείς τον έβλεπαν στον ύπνο τους να τους ευλογεί και να τους χαρίζει την υγεία. Επίσης, οι νυκτερινοί σκοποί του Παλαιού Φρουρίου έβλεπαν τη νύχτα ένα φως υπερκόσμιο να αιωρείται, πάνω από το ναό του Αγίου. Σιγά, σιγά, μέρα με τη μέρα, τα κρούσματα ελαττώθηκαν μέχρι που έπαυσαν οριστικά την ημέρα των Βαΐων του 1630. Οι Κερκυραίοι απέδωσαν τη διάσωσή τους σε θαύμα του Αγίου και καθιέρωσαν από τότε την ημέρα αυτή λιτάνευση του ιερού λειψάνου. Η λιτανεία της ημέρας αυτής έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια από όλες τις άλλες και η πορεία της καλύπτει την περίμετρο της μεταβυζαντινής πόλης της Κέρκυρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου