Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Δρώμενα του Κλήδoνα, λαμπατίνες και πανηγύρι τ’ Αη Γιαννιού, ένα «γεμάτο» γιορταστικό τριήμερο, στους Κυνοπιάστες

Με μεγάλη επιτυχία έγιναν κι εφέτος τα λαϊκά δρώμενα γύρω από τον Κλήδονα και τον Αη Γιάννη το Λαμπατάρη, στους  Κυνοπιάστες.

Τα έθιμα του Κλήδονα «ξετυλίχτηκαν» στην μικρή πλατεία του Άη Γιάννη, το βράδυ της Κυριακής 22 Ιουνίου 2014, από κορίτσια και αγόρια του χωριού, που ξαναθύμισαν τα δρώμενα του «αμίλητου νερού», των μπουλετιών, των κουκιών, του αυγού και του δεματιού από ξερά χόρτα με το πρωτομαγιάτικο στεφάνι.
Μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τα δρώμενα του Κλήδoνα, απολαμβάνοντας ενδιάμεσα τοπικά παραδοσιακά τραγούδια από τον Πολυφωνικό Χορό «Γειτονία», όπως τα «’Ηθελα να…», τις «Βεργούλες» και τα «Μαύρα μάτια», το γνωστό τραγούδι των πανηγυριών μας, που ξεσήκωσε όλους στο ρυθμό του κερκυραϊκού συρτού χορού.
Την επιμέλεια της όλης εκδήλωσης είχε η εκπαιδευτικός Ευτυχία Σουρβίνου – Ανυφαντή.
Ακολούθησε μικρό πρόγραμμα τοπικών παραδοσιακών χορών, από το νεανικό χορευτικό σχήμα του χωριού, την επιμέλεια του οποίου είχε κι εφέτος ο Κυνοπιαστινός καθηγητής φυσικής αγωγής, Νίκος Σουρβίνος.

Νέοι και νέες χόρεψαν τους τοπικούς χορούς, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απόδοση με τραγούδι και χορό του «Γαζιανάκη», ενός παμπάλαιου τραγουδιού που αποτελεί παραλλαγή αποσπάσματος του βυζαντινού ποιήματος «Λιογέννητη», του 11ου αιώνα!

Το βράδυ της επομένης, παραμονή της γιορτής του Αη Γιαννιού, μετά τον πανηγυρικό Εσπερινό, άναψαν οι τρεις μεγάλες λαμπατίνες, στο προαύλιο της εκκλησίας, πάνω από τις οποίες πέρασαν μικροί και μεγάλοι, κάνοντας μια ευχή.
Ακολούθησε λαϊκό πανηγύρι που συνεχίστηκε και το βράδυ ανήμερα της γιορτής με μεγάλη συμμετοχή κοινού.

Το πρωί της 24ης Ιουνίου, ημέρα που γιορτάζεται το γενέσιο του Αη Γιάννη, τελέστηκε στην ομώνυμη εκκλησία, πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.


Την εθελοντική τους εργασία προσέφεραν  για μια ακόμη φορά, οι κυρίες της πολιτιστικής επιτροπής της Ενορίας στα του πανηγυριού. Δεν είναι βέβαια οι μόνες, καθώς πολλοί ήταν ακόμη εκείνοι που εργάστηκαν για την οργάνωση των εκδηλώσεων και του πανηγυριού, που έχει και τις περισσότερες απαιτήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου