Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Με βοριά και παγωνιά, μας "αποχαιρετά" το 2014. Κίνδυνος για τα λαχανικά και τα εσπεριδοειδή μας, με πιο ευάλωτη τη λεμονιά

H παγωνιά, σε φωτο αρχείου, όπως την κατέγραψε η ΕΣΤΙΑ, στις 19 Ιανουαρίου 2012, στα Τζερά  Κυνοπιαστών
Με παγωνιές θα μας «αποχαιρετίσει» το καιρικά ασυνήθιστο 2014. Μέσα σε λίγες μέρες περνάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Από τους 20 βαθμούς στα μέσα του Δεκέμβρη, η θερμοκρασία, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, πέφτει από την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014, κοντά (λίγο πάνω – λίγο κάτω) στο μηδέν (0 C). Οι άνεμοι γυρνούν σε βόρειους, βορειοανατολικούς 3 Β, με απότομη πτώση της θερμοκρασίας, ακόμη και κάτω από το μηδέν και με άμεσο κίνδυνο καταστροφής των λαχανικών και κηπευτικών αλλά και των εσπεριδοειδών, με πιο ευάλωτη τη λεμονιά.
Οι χαμηλές αυτές θερμοκρασίες αναμένεται να κρατήσουν τρία μερόνυχτα και όσοι θέλουν να αποφύγουν τις καταστροφές από την παγωνιά, θα πρέπει να λάβουν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας των φυτών και δέντρων της εποχής.
Το καλύτερο θα ήταν να μπορεί κανείς να τα σκεπάσει  (με νάυλον ή ό,τι άλλο σχετικό) ή να προκαλέσει τεχνητή αποφυγή της παγωνιάς με το άναμμα φωτιάς της οποίας πρέπει να εξασφαλιστεί, με σιγανή καύση, η διατήρηση για όσο γίνεται περισσότερες ώρες.
Να θυμίσουμε ότι ακόμη πιο ακραίες συνθήκες με θερμοκρασίες που έφτασαν τους -7 με -9 βαθμούς, είχαμε στα μέσα του Ιανουαρίου του 2012, κατά τη διάρκεια των οποίων είχαμε καταστροφή των μικροκαλλιεργειών στους Κυνοπιάστες και σ’ ολόκληρο το νησί. Τότε είχαν «καεί» από την παγωνιά οι λεμονιές και πολλοί από τους καρπούς των άλλων εσπεριδοειδών, όπως τα πορτοκάλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου