Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

«Ριζοσπαστικοποιήθηκαν» και συντηρικοί ψηφοφόροι των Κυνοπιαστών. Άνετη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ – Κράτησε δυνάμεις η ΝΔ – «Μετακόμισαν» οι άλλοτε του ΠΑΣΟΚ

Άνετα επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και στο εκλογικό σώμα των Κυνοπιαστών, στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, όπως περίπου συνέβη και το 2012, παίρνοντας 472  ψήφους (ποσοστό 44,78%) επί 1054 εγκύρων, στο σύνολο των 1099 ψηφισάντων.
Η Νέα Δημοκρατία, παραδοσιακά ισχυρή παράταξη στους Κυνοπιάστες, είδε τις δυνάμεις της να περιορίζονται στις 262 ψήφους ή ποσοστό 24,86%.
Το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ είδε τις δυνάμεις του να συρρικνώνονται στο ισχνό 3,32% στο οποίο αντιστοιχούν οι 35 ψήφοι που έλαβε, καθώς ο κορμός των ψηφοφόρων του κόμματος έχει από καιρού «μετακομίσει» στον ΣΥΡΙΖΑ.
Εντυπωσιακή είναι η συρρίκνωση και της δύναμης του ΚΚΕ που περιορίστηκε στις 44 ψήφους (ποσοστό 4,17%) ένω σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος, ξεπερνούσε τις 100.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πήραν 66 ψήφους (5,88%), η Χρυσή Αυγή και το νεοπαγές ΠΟΤΑΜΙ έλαβαν από 55 ψήφους το καθένα (ποσοστό 5,22%).
Το Κόμμα των Κεντρώων του Βασ. Λεβέντη ξεπέρασε το Κίνημα του Γ.Α. Παπανδρέου, καθώς έλαβε 20 ψήφους (1,9%) έναντι 18 ψήφων (1,71%) που έλαβε το κόμμα του πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος στις μέρες της παντοδυναμίας του, τον Οκτώβριο 2010, είχε επισκεφτεί πανηγυρικά τους Κυνοπιάστες.
Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των εκλογών στους Κυνοπιάστες αναφέρονται στο γράφημα που παρουσιάζουμε όπως αυτό έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών.
Οι σταυροί προτίμησης
Αναφορικά με τους σταυρούς προτίμησης στα δύο μεγαλύτερα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) που εκλέγουν στην Κέρκυρα δύο και έναν βουλευτές αντίστοιχα, τα αποτελέσματα στους Κυνοπιάστες έχουν ως εξής:
Συνδυασμός ΣΥΡΙΖΑ
Φωτεινή Βάκη          119 σταυρούς (εκλέγεται βουλευτής)
Στέφανος Σαμοϊλης    87 σταυρούς (εκλέγεται βουλευτής)
Γιώργος  Ραιδεστινός   65
Τάσος  Τόμπρος          61
Κώστας Παυλίδης        33

Συνδυασμός ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Στέφανος Γκίκας      153 σταυρούς (εκλέγεται βουλευτής)
Άντζελα Γκερέκου       50
Γιάννης Κοντός            33
Σπύρος Κροκίδης          6

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη νεοεκλεγείσα βουλευτή Φωτεινή Βάκη εργάστηκε και τοπικά, ο αποκλεισθείς από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ γιατρός Αντώνης Γεωργόπουλος, ο οποίος διατηρεί σημαντικά ερείσματα στους Κυνοπιάστες (κυρίως από τη θητεία του στο ΓΝΚ).
Η επιρροή αυτή πέρασε στο εκλογικό σώμα, μέσω παλιών αυτοδιοικητικών που μπορούν ακόμη να επηρεάζουν τις προτιμήσεις ενός σημαντικού τμήματός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου