Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Συναυλία της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών στο Δημοτικό Θέατρο, αποκριάτικα τραγούδια από τη «Γειτονία» στους Αυλιώτες, θρησκευτικοί ύμνοι από την Εκκλησιαστική Χορωδία της Ενορίας Υ.Θ. Ελεούσας στον Ι.Ν. Αγ. Αντωνίου πόλης

Ένα ακόμη Σαββατοκύριακο σημαντικής εξωστρεφούς πολιτιστικής δημιουργίας και δράσης, καταγράφουν το διήμερο 14 και 15 Φεβρουαρίου 2015, τρία από τα μουσικοχορωδιακά σχήματα των Κυνοπιαστών, με τη συμμετοχή πολλών δεκάδων συντελεστών όλων των ηλικιών.
Συγκεκριμένα:

Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015, στις 8 το βράδυ, η Φιλαρμονική Κυνοπιαστών θα δώσει τη δεύτερη κατά σειρά συναυλία της στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Νίκα. Στη συναυλία αυτή, η Φιλαρμονική συμπράττει με την δημοφιλή Χορωδία του ΟΤΕ Κέρκυρας σε διδασκαλία Χρύσανθου Γρηγορόπουλου και με τη συμμετοχή της σοπράνο Έλενας Ρίστοβα και του βαρύτονου Πέτρου Καρύδη, σε ένα πρόγραμμα με οπερέττες και καντάδες.

Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015, στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Αυλιωτών, ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία» θα αποδώσει κερκυραϊκά αποκριάτικα τραγούδια από τη λαϊκή μας παράδοση, με τον τίτλο «Τσ’ Απόκριες και τσι Τρινές…». Τον πολυφωνικό χορό συντονίζει όπως πάντα ο Γιώργος Ανυφνατής, ενώ τη λαογραφική έρευνα επιχειρεί ο Στέφανος Πουλημένος. Την εκδήλωση οργανώνει εκεί, η Δανειστική Βιβλιοθήκη Αυλιωτών.

Την ίδια μέρα, Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015, στις 6.30 μ.μ. στον Ιστορικό Ιερό Ναό του Αγ. Αντωνίου της πόλης, η Εκκλησιαστική Χορωδία της Ενορίας Υ.Θ. Ελεούσας Κυνοπιαστών, σε διεύθυνση Σταματίνας Καρύδη, θα αποδώσει κατά την εκδοχή της κερκυραϊκής ψαλτικής, εκκλησιατικούς ύμνους, στο πλαίσιο του Γ΄ Συμποσίου Εκκλησιαστικής Μουσικής, που οργανώνει η Βυζαντινή Χορωδία Κέρκυρας.
Τσ’ Απόκριες και τσι Τρινές…
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς 22 Φεβρουαρίου 2015 (της Τυρινής ή Τυροφάγου, λαϊκά Τρινές), ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία», και η "Νεανική Γειτονία" θα αποδώσουν αποκριάτικα τραγούδια της κερκυραϊκής λαϊκής μουσικής παράδοσης, με τον τίτλο «Τσ’ Απόκριες και τσι Τρινές…». Στα τραγούδια αυτά περιλαμβάνεται και το παμπάλαιο τραγούδι – χορός «ο Γαζιανάκης», που τραγουδούσαν και χόρευαν επί αιώνες στους Κυνοπιάστες και σε πολλά ακόμη χωριά της Κέρκυρας. Πρόκειται για τοπική διασκευή αποσπάσματος του γνωστού βυζαντινού ακριτικού τραγουδιού του 11ου αιώνα με τον τίτλο «Λιογέννητη».
Η εκδήλωση με τραγούδια και χορούς, θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στην μικρή πλατεία, μπροστά στο παλιό καφενείο του Μάζη, εκεί ακριβώς που χόρευαν το Γαζιανάκη και τα άλλα αποκριάτικα μέχρι τα μέσα της 10ετία του 1960, όταν η αστυφιλία, η μετανάστευση, ο τουρισμός κ.α. οδήγησαν σε σταδιακή υποχώρηση, λαϊκά έθιμα και δρώμενα αιώνων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου