Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Τραγούδια της εξωαστικής Κέρκυρας, στα Γιάννενα, από τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών «Γειτονία»

Προσκεκλημένη του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, θα τα παρουσιάσει το Σάββατο 28 Μαρτίου, στην αίθουσα της Ζωσιμαίας Σχολής

Την πρώτη της έξοδο από την Κέρκυρα, θα έχει στα τέλη της επόμενη βδομάδας, ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «ΓΕΙΤΟΝίΑ», για να αποδώσει τραγούδια της τοπικής μας λαϊκής μουσικής παράδοσης.
Συγκεκριμένα, η «Γειτονία» είναι προσκεκλημένη στα Γιάννενα, από το ΄Ιδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, το οποίο σε προηγούμενη ανάλογη εκδήλωση είχε φιλοξενήσει το φωνητικό σύνολο «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος».
Η εμφάνιση της «Γειτονίας» στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα θα γίνει το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015, στις 8 το βράδυ, στην μεγάλη αίθουσα της Ζωσιμαίας Σχολής.
Το κερκυραϊκό 28μελές συγκρότημα θα αποδώσει τραγούδια της υπαίθρου Κέρκυρας, από όλες τις επιμέρους κατηγορίες της λαϊκής μας παράδοσης και συγκεκριμένα: ακριτικά και παραλογές από τη βυζαντινή περίοδο, τραγούδια της αγάπης και του γάμου, τραγούδια της της αγροτικής ζωής, του ελαιώνα, της ξενιτιάς, των πανηγυριών κ.α.
Το φωνητικό σύνολο πλαισιώνουν οι μουσικοί: Γιώργος Χονδρογιάννης – Μπεζερής και Δημήτρης Μεταλληνός στην κιθάρα, Θοδωρής Καρύδης στο βιολί και Σπύρος Σκορδίλης στο ακκορντεόν.
Τον Πολυφωνικό Χορό, συντονίζει, όπως πάντα, ο Γιώργος Ανυφαντής, ενώ τη λαογραφική έρευνα επιχειρεί ο Στέφανος Πουλημένος.

Και στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας

Μια βδομάδα πριν, το ερχόμενο Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, στις 7.30 το βράδυ, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη στο Παλαιό Φρούριο, η «Γειτονία» θα συμμετάσχει με έξι από τα παλαιότερα τραγούδια της, στην εκδήλωση που διοργανώνει το Κέντρο UNESCO Ιονίου, για την 215η επέτειο της ίδρυσης της ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ (στις 21 Μαρτίου του 1800).
Στην εκδήλωση που έχει θέμα: «Η Εαρινή Ισημερία της νέο-ελληνικής ιστορίας. Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ στις 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 1800 και ο ρόλος του πρώτου αυτού Νέο-Ελληνικού Κράτους στην Εθνεγερσία του 1821».
Εισηγητές θα είναι ο κ. Αριστοτέλης Κοσκινάς, ιστορικός ερευνητής - συγγραφέας και ο κ. Γιώργος Σκλαβούνος.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κατσαίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου