Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Εξαιρετική εμφάνιση της «Γειτονίας» στα Γιάννενα

Μια εξαιρετική εμφάνιση μπροστά σε εκλεκτό κοινό, στην αίθουσα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας των Ιωαννίνων, έκανε το Σάββατο 29 Μαρτίου 2015, ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία», προσκεκλημένος του Ιδρύματος Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή.
Στην εκδήλωση που προλόγισε με θερμά λόγια, η Γραμματέας του Ιδρύματος, Δικηγόρος, κ. Καίτη Φωτίκα, η «Γειτονία» απέδωσε 17 αντιπροσωπευτικά τραγούδια της χιλιόχρονης λαϊκής μουσικής παράδοσης της Κέρκυρας, που καθήλωσαν το κοινό και προκάλεσαν ζωηρή εντύπωση, τόσο για τον πλούτο της και τις βαθιές μέσα στο χρόνο ρίζες της, όσο και για το περιεχόμενο και τη θεματολογία των τραγουδιών, τα ιδιαίτερα γλωσσικά χαρακτηριστικά τους και το ξεχωριστό μελωδικό τους ύφος.

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονταν τραγούδια της αγάπης, του γάμου, της ξενιτιάς, της αγροτικής ζωής, του ελαιώνα, ακριτικά και παραλογές από τη μέση βυζαντινή περίοδο (10ος και 11ος αι.) και χαρακτηριστικά τραγούδια των πανηγυριών μας.
Τον Πολυφωνικό Χορό συνόδευσαν ο Γιώργος Χονδρογιάννης – Μπεζερής και ο Δημήτρης Μεταλληνός στην κιθάρα, ο Θοδωρής Καρύδης στο βιολί και ο Σπύρος Σκορδίλης στο ακκορντεόν, ενώ το συντονισμό είχε, όπως πάντα, ο Γιώργος Ανυφαντής και τη λαογραφική έρευνα και παρουσίαση ο Στέφανος Πουλημένος.
Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της απόδοσης του κάθε τραγουδιού προβάλλονταν στην οθόνη σχετική με το θέμα, παλιά φωτογραφία, ενώ πριν την έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκαν 37 φωτογραφίες από τη ζωή, τις εκδηλώσεις και την πολιτιστική δράση των Κυνοπιαστών. Με τις φωτογραφίες αυτές, προβλήθηκαν και όλα τα μουσικοχορωδιακά σχήματα του χωριού (Φιλαρμονική, Παιδική Χορωδία, Εκκλησιαστική Χορωδία, Κιθαράτα κλπ.). Την προβολή επιμελήθηκε ο Κυνοπιαστινός φοιτητής στη Σχολή Οικονομικών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τάσος Δ. Δαφνής.

«Εξαίσια μουσική βραδιά»

Μετά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή, κ. Ναπολέων Μάργαρης, ευχαρίστησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια, τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών «Γειτονία» στέλνοντας την ακόλουθη επιστολή:
Ιωάννινα, 30 Μαρτίου 2015
Αριθ. Πρωτ: 31


Προς
τον Πολυφωνικό Χορό Kυνοπιαστών Κέρκυρας «ΓΕΙΤΟΝΙΑ»





28.03.2015. Μια ευτυχής συγκυρία. Η πόλη των γραμμάτων συναντά το νησί της  μουσικής.
Αποτέλεσμα μια επιτυχής συνεργασία, μια εξαίσια μουσική βραδιά με εξωαστικά αγροτικά τραγούδια της όμορφης Κέρκυρας.
Το Ίδρυμα εκφράζει τη χαρά του γιατί ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών Κέρκυρας επέτυχε απόλυτα το στόχο του.
Οι Γιαννιώτες απόλαυσαν μια σπάνια μουσική βραδιά.  
Εύχομαι η συνεργασία αυτή να συνεχισθεί.
                                                                        Σας ευχαριστούμε.
                                                                    Ναπολέων Μάργαρης

                                         Πρόεδρος του Ιδρύματος «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή»



«΄Αριστη υποδοχή και φιλοξενία»
Για την πρόσκληση, την υποδοχή και τη φιλοξενία στα Γιάννενα, ο Γιώργος Ε. Ανυφαντής, Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Ιστορίας και Πολιτισμού Κυνοπιαστών « Γρ. & Κ. Δαφνής», απέστειλε στον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ι.&Ε. Γκανή, κ. Ναπ. Μάργαρη, την ακόλουθη επιστολή:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Παρακαλώ να δεχθήτε τις θερμές μας ευχαριστίες, τόσο για την ευγενική και τιμητική πρόσκληση που απευθύνατε στον Πολυφωνικό μας Χορό “Γειτονία”, όσο και για την υποδοχή και την άριστη φιλοξενία των μελών του, στα Γιάννενα και την Ήπειρο γενικότερα, με σκοπό την παρουσίαση τραγουδιών της χιλιόχρονης λαϊκής μουσικής παράδοσης της υπαίθρου Κέρκυρας, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
Είμαστε ευτυχείς που γνωρίσαμε εσάς, τα μέλη της διοίκησης του Ιδρύματος και την εξαιρετική σας υπάλληλο κα Λαμπρινή Θεμελή, αλλά και το εκλεκτό κοινό της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας, το οποίο μας έκανε την τιμή να παρακολουθήσει την απόδοση των τραγουδιών μας.
Ευχόμαστε να έχετε υγεία και να συνεχίσετε την προσφορά σας στην υπηρέτηση των υψηλών σκοπών του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και να έχετε Καλό Πάσχα.
Και εκδρομή στον Αχέροντα και την Πάργα
Επωφελούμενα της παρουσίας τους στην ΄Ηπειρο, τα μέλη του Πολυφωνικού Χορού Κυνοπιαστών και συνοδοί τους, την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, πραγματοποίησαν ημερήσια εκδρομή, με επισκέψεις στις πηγές του Αχέροντα ποταμού, στο Νεκρομαντείο και την όμορφη Πάργα, όπου και εγευμάτισαν. Επέστρεψαν στην Κέρκυρα το βράδυ της ίδιας μέρας, έχοντας μόνο καλά λόγια να πουν για την πρώτη του είδους, έξοδο από το νησί μας.

Tα μέλη της αποστολής της "Γειτονίας" στην εκδρομή τους στην Πάργα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου