Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Η αγροτική οικιακή οικονομία στους Κυνοπιάστες

Ο Γιώργος Αλεξανδρής με τη σύζυγό του Κατερίνα, μαζεύουν (10.06.2015) τους καρπούς των κόπων τους. Τις πατάτες της χρονιάς.


Ολοένα και εντονότερη κάνει την εμφάνισή της με διάφορους τρόπους και στους Κυνοπιάστες η λεγόμενη αγροτική οικιακή οικονομία*, στην κατεύθυνση ικανοποίησης ενός τριπλού στόχου που αναφέρεται στα εξής:

  • Ο πρώτος είναι η διασφάλιση της υγιεινής για πολλά από τα τρόφιμα της καθημερινής κατανάλωσης της οικογένειας, μέσα από την ίδια την παραγωγή τους στην εύφορη γη μας, σε συνθήκες που ελέγχει ο ίδιος ο παραγωγός – καταναλωτής. 
  • Ο δεύτερος είναι η συμβολή των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, στη διαμόρφωση του οικογενειακού προϋπολογισμού, που ελαφρύνεται από το γεγονός ότι η οικογένεια δεν χρειάζεται να δαπανά χρήματα για την αγορά τους.
  • Ο τρίτος είναι ότι η ίδια η παραγωγική διαδικασία όπου συμμετέχουν ένα ή περισσότερα άτομα της οικογένειας, τα κάνει να αισθάνονται την ικανοποίηση του παραγωγού - δημιουργού. Τους φέρνει καθημερινά μέσα στη φύση και γυμνάζονται τα σώματα στις συνθήκες της χειρονακτικής εργασίας.

Με την ικανοποίηση του τριπλού αυτού στόχου, επιτυγχάνεται ο κεντρικός σκοπός της αυτάρκειας σε πολλά είδη της καθημερινής μας διατροφής, που προσφέρει στους δραστηριοποιούμενους στο χώρο, μια μοναδική ικανοποίηση, χαρά και περηφάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό, στους Κυνοπιάστες που ήταν πριν από μερικές 10ετίες ένα από τα πιο παραγωγικά χωριά της Κέρκυρας, αναπτύσσεται τελευταία η τάση επιστροφής στη γη, με την παραγωγή διαφόρων αγροτικών προϊόντων, όπως οι πατάτες, οι πατατόνες, οι τομάτες, τα φασόλια, τα κολοκύθια, τα αγούρια, τα μπιζέλια, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες, τα σκόρδα,τα κρεμύδια, τα διάφορα λαχανικά και πολλά είδη φρούτων. Κεντρική θέση παίρνουν επίσης η αμπελοκαλλιέργεια για την παραγωγή κρασιού, η ελαιοκαλλιέργεια για την παραγωγή λαδιού και τελευταία, η μελισσοκομία για την παραγωγή μελιού κλπ.

Οι πατάτες έχουν τον Ιούνιο, την… τιμητική τους

Ο Γ. Αλεξανδρής με μια πατάτα περίεργου σχήματος, ανά χείρας...
Αυτές τις μέρες, την… «τιμητική» τους έχουν οι πατάτες, το είδος που παράγεται από τους περισσότερους μικροπαραγωγούς των Κυνοπιαστών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροτικής οικονομίας. Παράλληλα, έρχονται τα κολοκύθια, τα φασολάκια, τα μαρούλια, οι τομάτες και τα παραγόμενα είδη αυξάνονται όσο προχωράει το ευλογημένο καλοκαίρι.

Τα πρώτα, ακολουθούν άλλα προϊόντα, έτσι που ο καλλιεργητής – μικροπαραγωγός να έχει εργασία και καλλιεργητικές φροντίδες ολόκληρο το χρόνο.




* Το περιεχόμενο της Οικιακής Οικονομίας αναφέρεται στο ευρύτερο πλαίσιο, αλλά και σε συγκεκριμένα ζητήματα μεταξύ των οποίων: τροφές, διατροφή και υγεία, υφάσματα και ενδυμασία, κατοικία, καταναλωτισμός και αγωγή καταναλωτή, διαχείριση του νοικοκυριού, σχεδίαση και τεχνολογία, τεχνολογία τροφίμων, φιλοξενία, ανάπτυξη του ατόμου και οικογενειακές σπουδές, εκπαίδευση και κοινωφελείς εργασίες και πολλά ακόμη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου