Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Εθελοντικός καθαρισμός και εξυγίανση στο Πάνω Πηγάδι (τρόμπα) των Κυνοπιαστών


Φροντίδα για το νερό Γουράδων – Σε κακή κατάσταση αντλιοστάσια και Βιολογικός

Στην πρώτη φάση καθαρισμού και εξυγίανσης του Πάνω Πηγαδιού (τρόμπας) των Κυνοπιαστών, προχώρησε το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015, ομάδα εθελοντών κατοίκων του χωριού, μετά από σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μενέλαος Αρβανιτάκης.
Το πηγάδι αυτό είναι ένα από τα πέντε κοινοτικά που λειτουργούσαν για να καλύπτουν τις υδρευτικές ανάγκες του χωριού, προ της κατασκευής του υδραγωγείου του νερού της πηγής Γουράδων το 1927, ενώ από το 1981, που λειτούργησε το νέο υδραγωγείο με νερό της γεώτρησης στις Βούτες, κάλυπτε μικρές τοπικές συμπληρωματικές ανάγκες.
Το καλής ποιότητας νερό του πηγαδιού, εφόσον εξυγιανθεί μετά την πολύχρονη αχρησία του και επαναλειτουργήσει το παλιό χειροκίνητο αντλητικό σύστημα (τρόμπα), θα πρέπει να ελεγχθεί μικροβιολογικά πριν αποδοθεί σε χρήση.
Να σημειωθεί ότι το πηγάδι, σε πρώτο έλεγχο βρέθηκε σε άριστη κατάσταση, ενώ αναγκαίος είναι ο έλεγχος της στατικής επάρκειας της τσιμεντόπλακας που το σκεπάζει, καθώς είχε κατασκευαστεί το 1963, επί προεδρίας Γεωργίου Κ. Μάζη (στην φωτο κάτω ΓΚΜ) στην Κοινότητα, όπως μαρτυρεί και η σχετική επιγραφή που αποκαλύφθηκε κάτω από διαδοχικά στρώματα μπαζών.
Το συνεργείο εθελοντών μαζί με έναν εργάτη καθάρισε τμήμα της τσιμεντόπλακας, ενώ καθάρισε από την άγρια βλάστηση το μονοπάτι από τη Λότζα στο Πηγάδι και από εκεί την αρχή του καθοδικού μονοπατιού προς το Κάτω Πηγάδι.
Η προσπάθεια θα συνεχιστεί με ειδικό μηχάνημα για το οποίο θα φροντίσει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, καθώς οι ποσότητες μπαζών που πρέπει να αφαιρεθούν για να επανέλθουν τα πράγματα στην προ 50ετίας κατάσταση, είναι μεγάλες. Η επιβαλλόμενη παρέμβαση με μηχανικά μέσα εκτός των άλλων θα αποκαταστήσει την βατότητα του δρόμου προς Λιά, που βρισκόταν αριστερά, πέραν του χείλους του πηγαδιού, προς τα παλιά όρια της μικρής ιδιοκτησίας κληρονόμων Κώστα Δαφνή (Αυγουστή).
Για τον εσωτερικό καθαρισμό του πηγαδιού και την αποκατάσταση λειτουργίας της αντλίας (τρόμπας) μάρκας TORRENT, που είναι κατασκευή της πρωτοπόρας ελληνικής βιομηχανίας αντλιών Καζή.

Αλλαγή φίλτρων στην δεξαμενή του πόσιμου νερού

Πριν λίγες μέρες, με μέριμνα του προέδρου της Κοινότητας, Μενέλαου Αρβανιτάκη, αντικαταστάθηκαν τα δύο φίλτρα, που συγκρατούν στερεά κατάλοιπα, (φωτο) τα οποία  μεταφέρει με φυσικό τρόπο, το ίδιο το άριστης ποιότητας νερό της πηγής Γουράδων.
Σημειώνεται ότι πριν από τα φίλτρα, μια ειδική λάμπα UV, (τοποθετήθηκε το 2013) με την ακτινοβολία της, απαλλάσσει το νερό από κάθε μικροοργανισμό που ενδεχομένως εμφανιστεί και έτσι καθίσταται απολύτως ασφαλές για πόση.
Η γεύση του νερού της πηγής Γουράδων, που τελευταία παρουσίαζε σημάδια αλλοίωσης, επανήλθε στα …φυσικά της.

Καθαρισμός στην πηγή Γουράδων

Για την πρόληψη τυχόν προβλημάτων σαν αυτά που είχαν εμφανιστεί στο παρελθόν, εργάτης της κοινότητας καθάρισε – αποψίλωσε από την άγρια βλάστηση, το διήμερο 12 και 13 Ιουνίου 2015, τον χώρο της πηγής Γουράδων (φωτο δεξιά). 
Η φροντίδα του ευρύτερου του χώρου της πηγής Γουράδων, μαθαίνουμε θα είναι διαρκής, με έμφαση κατά την άνυδρη θερινή περίοδο κατά την οποία όλα τα σημεία υδροληψίας είναι πιο ευάλωτα.


Εγκατάλειψη στα αντλιοστάσια

Συνθήκες πλήρους εγκατάλειψης από την ΔΕΥΑΚ, επικρατούν στα αντλιοστάσια ύδρευσης Κυνοπιαστών και Χρυσίδας αλλά και αποχέτευσης Χρυσίδας, παρά τις επίμονες προσπάθειες και τις εκκλήσεις του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κυνοπιαστών Μενέλου Αρβανιτάκη.
Ειδικά για το κεντρικό αντλιοστάσιο ύδρευσης των Κυνοπιαστών, όπου το ένα από τα δύο αντλητικά συστήματα είναι από μηνών εκτός λειτουργίας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας απέστειλε επείγον έγγραφο, στην ΔΕΥΑΚ, το Δήμαρχο και τον χωρικό Αντιδήμαρχο, για την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της πλήρους λειτουργίας του, χωρίς μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ανταπόκριση.
Έτσι, μια νέα πιθανή βλάβη, στο εφεδρικό σύστημα που λειτουργεί τώρα, θα έχει σαν αποτέλεσμα, ολόκληρο το χωριό να μείνει χωρίς νερό, κάτι που έχει να συμβεί από το 1987!

Στο έλεος του Θεού και ο Βιολογικός

Εγκαταλειμμένος στο έλεος του Θεού είναι και ο Βιολογικός Καθαρισμός των Λυμάτων των Κυνοπιαστών, που καλύπτει τις ανάγκες επεξεργασίας των λυμάτων 3.000 και πλέον κατοίκων των Κυνοπιαστών, της Χρυσίδας, του Βρυώνη και ενός τμήματος του Βιρού.
Εκεί, πληροφορούμαστε ότι είναι εκτός λειτουργίας το ένα από τα δύο κομπρεσέρ παροχής αέρα στις δεξαμενές αερισμού των λυμάτων, ενώ στις δεξαμενές καθίζισης, η λυματολάσπη, που για χρόνια δεν αφαιρείται, έχει φτάσει ήδη στην επιφάνεια! (φωτο)
Η εγκατάσταση αυτή έχει αφεθεί, εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια, χωρίς συντηρητή και το μόνο που έχει απομείνει σε λειτουργία, είναι το ένα κομπρεσέρ, άγνωστο για πόσο ακόμη.
Σημειώνεται ότι ο ΒΙΟ.ΚΑ. των Κυνοπιαστών λειτουργεί από το 1990, τέσσερα χρόνια πριν την λειτουργια του ΒΙΟ.ΚΑ. της πόλης και επεκτάθηκε την περίοδο 2005 – 2007, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες επεξεργασίας των αστικών λυμάτων της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο, η αρχική μονάδα, στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε στη φθορά του χρόνου και οι δεξαμενές της, στις επιφάνειες των στάσιμων βρόμικων νερών, έχουν γίνει χώροι μαζικής αναπαραγωγής κουνουπιών, με συνέπειες ιδιαίτερα αισθητές - ελπίζουμε όχι επικίνδυνες - κατά την θερινή περίοδο.
Και κάτι ακόμη. Οι εγκαταστάσεις του ΒΙΟ.ΚΑ. Κυνοπιαστών, ήταν «πνιγμένες» στην άγρια βλάστηση, μέχρι που καθαρίστηκε πρόσφατα, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας.
Τα υπόλοιπα περιμένουν το ενδιαφέρον της ΔΕΥΑΚ. Αν έρθει ποτέ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου