Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Όμορφο, γεμάτο κέφι, αντισυμβατικό «τραπέζι», στους Κυνοπιάστες, με προϊόντα της μάνας γης



Η οργάνωση μιας όμορφης βραδιάς με μοναδικά ευχάριστες στιγμές, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι υπόθεση χρημάτων, αλλά… φαντασίας και διάθεσης συμμετοχής. Όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται.
Αυτό συνέβη το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουλίου 2015, ημέρας του Θερινού Ηλιοστασίου (μεγαλύτερη μέρα του χρόνου), στο κέντρο του παλαιού χωριού των Κυνοπιαστών, όπου είκοσι (20) και πλέον Κυνοπιαστινοί βρέθηκαν στο κοινό τραπέζι, που οι ίδιοι γέμισαν με προϊόντα της μάνας γης, γύρω από τον φρεσκοτηγανισμένο γαύρο, που είχε την… τιμητική του.
Πιο συγκεκριμένα, για το νόστιμο γαύρο φρόντισαν ο Γιάννης, ο Αρίστος, ο Μάκης και ο Γιώργος, ενώ για το επιτόπου τηγάνισμα, την επιμελημένη δουλειά έκανε ο πολυμήχανος Σπύρος με τη βοήθεια του Ντίνου και του Μιχάλη.
Στη «φουφού»!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εξαιρετικό τηγάνισμα έγινε πάνω σε δύο αυτοσχέδιες συσκευές, με καύσιμη ύλη το πριονίδι, που οι παλαιότεροι τις ξέρουν ως «φουφού» και ήταν σε ευρύτατη καθημερινή χρήση έως και τη 10ετία του 1960 (φωτο αριστερά).
Το τραπέζι γέμισε ακόμη σαλάτες εποχής (αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι και λάδι) τοπικής παραγωγής για τα οποία φρόντισαν οι Ντίνος, Στέφανος, Δημήτρης, Μάκης και Γιώργος, σε συνδυασμό με δυο λογιών εγχώρια τυριά και άριστης ποιότητας ψωμί από φούρνο με ξύλα, που έφερε ο Προκόπης από το Σταυρό.
Από το τραπέζι δεν θα μπορούσε να λείψει το ντόπιο, αγνό και καλόπιοτο κρασί παραγωγής Γιάννη, Προκόπη και Σπύρου, που κέρασε ο Αρίστος, αλλά και γνήσιο τσίπουρο που έφερε ο Δημήτρης (στην υγειά τους!).
Μεζές χελιού
Μία ακόμη έκπληξη έκανε ο Σπύρος, προσφέροντας μεζέ τηγανιτού χελιού, που τείνει να εκλείψει από το διαιτολόγιό μας (φωτο δεξιά).
Δεν έλειψε και το επιδόρπιο που ήταν γλυκό από τα χέρια του τεχνίτη ζαχαρο-πλαστικής, Σπύρου.
Τα τραπεζοκαθίσματα ήταν φροντίδα του Λευτέρη και του Γιάννη.
Βοηθούντων του κρασιού και του τσίπουρου, το κέφι στην όμορφη αυτή βραδιά, κορυφώθηκε περνώντας από τα καλόγουστα και ευπρόσδεκτα αλληλοπειράγματα, στο τραγούδι, πρωτοστατούντος του… διπλωματούχου χορωδού Μήτσου.

Κι επειδή συνέπεσαν όλα αυτά με τις «καλές ειδήσεις» από τις Βρυξέλες, στην περιέργεια των περαστικών για το λόγο του… τραπεζιού (μερικοί έκατσαν για ένα κέρασμα), οι συνδαιτημόνες απαντούσαν ότι… «γιορτάζουμε την διαφαινόμενη συμφωνία»! Κι έδειχνε η εξήγηση περίεργη μεν, αλλά μάλλον "πιστευτή" και με χαμόγελα συγκατάβασης.



Για κείνους που ενδεχομένως θα ρωτήσουν ποιός πληρώνει, τα λιγοστά έστω έξοδα, η αυτονόητη απάντηση είναι: Ρεφενέ! Όλοι εξ ίσου.
- Και εις άλλα με υγεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου