Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Κλήδονας με τραγούδια και χορούς, δρώμενα του θερινού ηλιοστασίου, πριν τις λαμπατίνες τ' Αη Γιαννιού



Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε κι εφέτος στους Κυνοπιάστες, η γιορτή με τα λαϊκά δρώμενα του Κλήδονα, που παρουσιάστηκαν, την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, από νέες και νέους του χωριού, στην μικρή πλατεία μπροστά στην εκκλησία του Άη Γιάννη, με την επιμέλεια, όπως κάθε χρόνο, της εκπαιδευτικού Ευτυχίας Σουρβίνου – Ανυφαντή.
Όπως είναι γνωστό, ο Κλήδονας είναι μια από τις πιο τελετουργικές ελληνικές παραδόσεις που διατηρούνται και στις μέρες μας, έχοντας πανάρχαιες ρίζες. Είναι συνδεδεμένος με το θερινό ηλιοστάσιο (21 προς 22 Ιουνίου) και με την γιορτή της Γέννησης του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (24 Ιουνίου) στην παραμονή της οποίας ανάβουμε στο χώρο δίπλα από την εκκλησία τις λαμπατίνες.  
Στα σχετικά λαϊκά δρώμενα (αμίλητο νερό κλπ.) εκδηλώνονται σημάδια που αποκαλύπτουν το μέλλον των ανύπαντρων κοριτσιών, στοιχείο ιδιαίτερα ελκυστικό για τους νέους και όχι μόνο...
Τα παιδιά (κορίτσια και αγόρια) συμμετέχουν με  μεγάλη χαρά, ενώ μουσική, τραγούδια και χοροί, δίνουν στα λαϊκά δρώμενα, πανηγυρική διάσταση.
Φέτος, στον Κλήδονα συμμετείχαν οι: Ευτυχία Χρ. Σουρβίνου (αφηγήτρια), Ελένη Μαύρου, Σοφία Μακρή, Λάμπρος Γρίβας, Βαλάντης Ζερβός, Μαρία Ραρή, Κατερίνα Γκρέμου, Κατερίνα Κουρτέση, Άρτεμις Βλάσση, Κατερίνα Κοσκινά, Αλεξάνδρα Γκλιαβέρη, Σπύρος Πουλημένος και Όλγα Ζερβού.

Το Παιδικό Χορευτικό


Αμέσως μετά τα δρώμενα του Κλήδονα, τοπικούς χορούς χόρεψαν 15 μικρά παιδιά ενός νέου χορευτικού σχήματος του χωριού, του οποίου την επιμέλεια είχε η Σπυριδούλα Βλάχου, συζ. Χρήστου Αρβανιτάκη. Τα παιδιά που συμμετείχαν είναι: Σπύρος Αρβανιτάκης, Χαριτίνη Αρβανιτάκη, Κωνσταντίνα Σουπιώνη, Άλκιστις Πρίφτη, Σπύρος Περδικομάτης, Χριστίνα Παϊπέτη, Εύα Γιαννιού, Αναστασία Χατζηπαρασίδου, Γιάννης Ρέγγης, Ιουλιέττα Σταφυλά, Παναγιώτης Βερβέρης, Νικόλας Μοναστηριώτης, Χρήστος Παγιατάκης, Αλίκη Πουλημένου και Κλήμης Παγιατάκης.


Το Νεανικό Χορευτικό

Το παιδικό χορευτικό σχήμα διαδέχτηκε με κερκυραϊκούς χορούς, το Νεανικό Χορευτικό των Κυνοπιαστών, του οποίου την επιμέλεια έχουν η Αγαθή και η Μαρία Σουρβίνου. Στο σχήμα αυτό συμμετείχαν οι: Άννα Μαρία Ανυφαντή, Άρτεμις Βλάσση, Αλεξάνδρα Γκλιαβέρη, Γεωργία Γκρέμου, Κατερίνα Γκρέμου, Όλγα Ζερβού, Γιάννος Ζώτε, Μάγδα Ζώτου, Κατερίνα Κουρτέση, Όλγα Μητσοπούλου, Μαρία Μοναστηριώτη, Παϊπέτη Ανδριάνα, Παϊπέτη Μαρία, Νικόλας Παλαιολόγος, Σπύρος Πουλημένος, Κλεάντα Πούτρο, Γεωργία Ραρή, Μαρία Ραρή, Μαριατίνα Σουρβίνου και Κατερίνα Ψάιλα.
Στον τελευταίο κερκυραϊκό συρτό χορό της βραδιάς, μαζί με τα παιδιά του χορευτικού, χόρεψαν και πολλοί από τους παρευρισκόμενους, δίνοντας ακόμη πιο ζωντανό και λαϊκό χαρακτήρα στην εκδήλωση.

Τραγούδια από τον Π.Χ.Κ. «Γειτονία»

Την εκδήλωση, τόσο στα δρώμενα του Κλήδονα, όσο και με τα δύο χορευτικά, πλαισίωσε ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία», με συντονιστή το Γιώργο Ε. Ανυφαντή, αποδίδοντας τραγούδια της λαϊκής μουσικής παράδοσης της Κέρκυρας. Την «Γειτονία» συνόδευσαν ο Σωτήρης Ραυτόπουλος στο βιολί και ο Δημήτρης Μεταλληνός στην κιθάρα.
Κλήδονας, τραγούδια και χοροί, αποδόθηκαν με φυσικούς ήχους και φωνές, χωρίς μικροφωνική, ενώ σημαντική ήταν και η αυθόρμητη συμμετοχή του κοινού, χωρίς αφίσες και προσκλήσεις.

Ραντεβού στις 2 Αυγούστου

Η άοκνη εκπαιδευτικός Ευτυχία Σουρβίνου – Ανυφαντή, όπως και τα προγούμενα χρόνια προετοιμάζει με τα παιδιά του Ερασιτεχνικού Θιάσου Νέων των Κυνοπιαστών, για την Κυριακή 2 Αυγούστου 2015, θεατρική παράσταση, με ένα αγαπητό θέμα της λαϊκής μας παράδοσης που ήταν οι… προικοπαραδόσεις, σε κείμενο του συντοπίτη μας εκπαιδευτικού Κώστα Μάμαλου.
Η παράσταση θα δοθεί στο καθιερωμένο χώρο, στην μικρή πλατεία στα Χατζέικα Κυνοπιαστών.

Σημείωση: Ζητάμε συγγνώμη για την καθυστέρηση στην ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου