Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Πάνω από 70 οικογένειες εκτός Κερκύρας Κυνοπιαστινών, βρέθηκαν στους Κυνοπιάστες για τις γιορτές του 15Αύγουστου


Πάνω από 70 οικογένειες Κυνοπιαστινών και άμεσα συγγενών τους, που ζουν εκτός Κερκύρας, βρέθηκαν τον Αύγουστο και για την γιορτή της Παναγίας το 15Αύγουστο του 2015, στο χωριό τους, κοντά στους δικούς τους αλλά και στους συγχωριανούς και φίλους. Μαζί μ’ αυτούς και πέντε οικογένειες από χώρες της Δυτ. Ευρώπης (Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία και Βέλγιο) που διαθέτουν σπίτια στους Κυνοπιάστες, όπως και οικογένειες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη που έχουν επίσης δικά τους σπίτια στο χωριό.
Πρόκειται για την πρώτη αριθμητική προσέγγιση του ενδιαφέροντος αυτού στοιχείου προσέλευσης, τούτη την περίοδο, στους Κυνοπιάστες και η κατ’ αρχήν προκύπτουσα διαπίστωση είναι ότι καταγράφηκαν ελάχιστες «απώλειες – απουσίες» που μπορούν να αποδοθούν στην οικονομική κρίση.
Το χωριό γέμισε κόσμο, ζωή και κίνηση με ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία νεαρόκοσμου, τονώνοντας εκτός των άλλων και την μικρή τοπική οικονομική δραστηριότητα. Πολλοί απ’ αυτούς μαζί με τους μόνιμους κατοίκους γέμισαν αυτές τις εορταστικές μέρες, την εκκλησία, πύκνωσαν το κοινό των διάφορων εκδηλώσεων και ιδιαίτερα της περιφοράς του Επιταφίου της Θεοτόκου αλλά και το λαϊκό πανηγύρι που ακολούθησε.
Ενδεικτική είναι και η κατανάλωση πλήθους αρνιών σούβλας (φωτό) τόσο για το εορταστικό μεσημεριανό γεύμα, όσο και το βράδυ, στα τραπέζια του πανηγυριού.

Ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου

Τμήμα της δεσποτικής εικόνας της Παναγίας στο τέμπλο του ναού
Κεντρική θέση στη ζωή του ζωή των Κυνοπιαστών έχει η γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, η οποία γιορτάζεται στην μεγάλη εκκλησία της Υ.Θ. Ελεούσας, που έχει δεσπόζουσα θέση στο χωριό, εδώ και πέντε αιώνες.
Την παραμονή της γιορτής τελέστηκε ο καθιερωμένος πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ λίγο αργότερα, εψάλη παράκληση και τα εγκώμια της Θεοτόκου.
Ανήμερα της γιορτής τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας από τον εφημέριο – αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Κουτσούρη, με συλλειτουργό τον π. Ηλία από τη Λευκίμμη και με τη συμμετοχή της τετράφωνης Εκκλησιαστικής Χορωδίας της Ενορίας, σε εκδοχή της Κερκυραϊκής Ψαλτικής, υπό την διεύθυνση της Σταματίνας Καρύδη.
Στα αξιοσημείωτα της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας το 15Αύγουστο καταγράφηκαν:
  •  το λιτό, σύντομο και περιεκτικό εορταστικό μήνυμα του π. Χρυσόστομου,
  •  η καλύτερη από ποτέ απόδοση της Εκκλησιαστικής Χορωδίας και
  •  η μεγάλη πυκνότητα του εκκλησιάσματος που επιβεβαιώνει την ακατάλυτη σχέση της κοινωνίας του χωριού και όσων βρίσκονται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ, με την εκκλησία τους, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.
Αργά το απόγευμα, έγινε η καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου της Θεοτόκου, στους κεντρικούς δρόμους του χωριού με την τάξη που έχει διαμορφωθεί από αιώνων, με τη συμμετοχή του μουσικού σώματος της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Νίκα, αλλά και της Εκκλησιαστικής Χορωδίας. 


Πριν την περιφορά, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων ΄Ανθης και ο αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Κουτσούρης, έψαλαν την παράκληση «Κύριε εισάκουσον της προσευχής μου…» σε άψογη κερκυραϊκή ψαλτική, προσδίδοντας πανηγυρικό κλίμα στη γιορτή και θυμίζοντας ότι αυτή η τοπική εκδοχή ψαλτικής παραμένει ζωντανή. (Το βίντεο είναι από τον ιστότοπο "Κερκυραϊκή Ψαλτική" που διαχειρίζεται ο φίλος του χωριού Παναγιώτης Χασαπιάνος).
Στην περιφορά του Επιταφίου συμμετείχαν εκτός από τον εφημέριο π. Χρυσόστομο, ο ιεροκήρυκας της περιοχής, αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Νικηφορίδης, o π. Δημήτριος Βασιλειάδης από την πόλη και οι εφημέριοι Γαστουρίου, Κάτω Γαρούνα, Αγίου Προκοπίου, Καμάρας και Εβροπούλων, ενώ ακολούθησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. Στέφανος Γκίκας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μενέλαος Αρβανιτάκης, ο πρώην Περιφερειάρχης Κώστας Γεωργαλίδης, ο πρώην Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος, ο πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θωμάς Σούλος κ.α.

Με την ολοκλήρωση της περιφοράς, σύντομο μήνυμα απηύθυνε ο αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, ενώ ο εφημέριος π. Χρυσόστομος, στις συνήθεις πλην επιβεβλημένες ευχαριστίες του προς όσους συνέπραξαν και συνέβαλαν στα της γιορτής, πρόσθεσε κι εκείνους που "ασκούν καλοπροαίρετη κριτική" και παρατηρήσεις. 

- Και του χρόνου με Υγεία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου