Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

SEVEN FESTIVAL: Η «Γειτονία» τραγουδά στο Καμπιέλο

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015, ΩΡΑ 9,30 Μ.Μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΕΛΕΝΗΣ

Μια ξεχωριστή μελωδική βραδιά θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ντόπιοι και επισκέπτες, την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015, στην πλατεία Αγίας Ελένης, στο Καμπιέλο, στην καρδιά της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων του SEVEN FESTIVAL.
O Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «ΓΕΙΤΟΝίΑ», θ’ αποδώσει τραγούδια από τη χιλιόχρονη λαϊκή μουσική παράδοση της εξωαστικής Κέρκυρας, που σε πείσμα των καιρών παραμένει ζωντανή, επιβεβαιώνοντας την ποιητική φράση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, πως «αν εξεράθη το κλαρί, πάντα χλωρή ειν΄η ρίζα».
Άνδρες και γυναίκες της «Γειτονίας» μέσα από επίμονη προσπάθεια και συστηματική έρευνα σε όλες τις διαθέσιμες πηγές, «φυσούν και ξανακοκκινίζουν τα κάρβουνα της λαϊκής παράδοσης», ξυπνούν μνήμες και αφυπνίζουν συνειδήσεις, αποδίδοντας τραγούδια που μας έρχονται από πολύ μακριά, ακόμη και από τη μέση βυζαντινή περίοδο. Τραγούδια που έφτασαν στις μέρες μας, με μελωδίες και ρυθμούς μεταφερόμενους από γενιά σε γενιά, χωρίς ιδιαίτερες μουσικές γνώσεις, καθώς συνόδευαν τα διαρκώς επαναλαμβανόμενα λαϊκά δρώμενα που σχετίχονται με τους γάμους, τις γιορτές, τα πανυγύρια και διάφορες άλλες εκδηλώσεις και πτυχές της ζωής των μικρών κοινωνιών της υπαίθρου Κέρκυρας.
Τα τραγούδια του Πολυφωνικού Χορού «Γειτονία», αποκαλύπτουν τις ρίζες της λαϊκής μουσικής παράδοσης του νησιού μας, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας, που ξένα ακούσματα προερχόμενα από παντού, σαρώνουν τ’ αυτιά μας και διαρκώς αποδυναμώνουν και θολώνουν την ιδιαίτερη τοπική μας ταυτότητα.
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, η «Γειτονία» θ’ αποδώσει τραγούδια της αγάπης, καθιστικά, του γάμου, της ξενιτιάς, του ελαιώνα και γενικότερα της αγροτικής ζωής, βυζαντινής προέλευσης ακριτικά και παραλογές αλλά και τραγούδια των πανηγυριών μας.
Τον Πολυφωνικό Χορό συνοδεύουν οι: Γιώργος Χονδρογιάννης – Μπεζερής στην κιθάρα, και Σωτήρης Ραυτόπουλος στο βιολί. Συντονίζει όπως πάντα, ο Γιώργος Ανυφαντής, ενώ τη λαογραφική έρευνα επιχειρεί ο Στέφανος Πουλημένος.
Η εκδήλωση θα γίνει στις 9.30΄ το βράδυ και είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ποια είναι η «Γειτονία»
Ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011, από ομάδα αντρών και γυναικών που είχαν ακούσματα ή συμμετείχαν σε λαϊκά δρώμενα της υπαίθρου με τα παλιά τοπικά τραγούδια και χορούς.
Αποτελείται σήμερα από 25 περ. μέλη- εραστές της λαϊκής μουσικής παράδοσης του νησιού μας, που αποδίδουν τα τραγούδια της, μαθαίνοντάς τα με το αυτί, χωρίς μουσική διδασκαλία, όπως ακριβώς συνέβαινε επί αιώνες.
Στα τεσσεράμισι χρόνια ζωής της, η «Γειτονία» έχει διαμορφώσει μια πλούσια συλλογή πενήντα (50) και πλέον τραγουδιών, απ’ όλους τους κύκλους της λαϊκής μουσικής παράδοσης της Κέρκυρας και συγκεκριμένα:
  • Ακριτικά και παραλογές από τη Βυζαντινή περίοδο
  • Τραγούδια (δίστιχα) της αγάπης και του γάμου
  • Τραγούδια της ξενιτιάς και της δουλειάς
  • Λιανοτράγουδα του ελαιώνα και γενικά της αγροτικής ζωής
  • Τραγούδια της αποκριάς και των πανηγυριών καθώς και
  • Λαϊκοθρησκευτικά τραγούδια γύρω από τις μεγάλες γιορτές. 
Για την καταγραφή των τραγουδιών αυτών και των μελωδιών τους, αξιοποιήθηκε κάθε διαθέσιμη πηγή, με πρώτη τη ζωντανή παράδοση που επιβιώνει στις μέρες μας, σε ελάχιστες πλέον περιπτώσεις, στην ύπαιθρο Κέρκυρα. Αξιοποιήθηκαν ακόμη παλιές ηχογραφήσεις του «Συλλόγου προς διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής» από τις 10ετίες του 1950 και 1960, παλιές ηχογραφήσεις του Ραδιοφωνικού Σταθμού Κέρκυρας, η πλούσια συλλογή της Δόμνας Σαμίου, τα στοιχεία του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και λαογραφικές έρευνες και καταγραφές όπως των Αντωνίου Μανούσου (1850), Σπυρίδωνος Ζαμπέλιου (1852), Γεωργίου Κοντού (1877), Νικολάου Πολίτη (1919), Γεράσιμου και της Μαλβίνας Σαλβάνου (1930-31), Γιάννη Μαρτζούκου (1959), Γεράσιμου Χυτήρη (1988), Νίκου Πακτίτη (1989) κ.ά.
Στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας και της τεκμηρίωσης της ταυτότητας των τραγουδιών και των μελωδιών τους, εντοπίστηκαν και διαχωρίστηκαν μελωδίες ξένες, που εγγράφηκαν λάθρα τις τελευταίες 10ετίες στην παράδοσή μας, προδίδοντας άκομψες αντιγραφές που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της πραγματικής – γνήσια ελληνικής - λαϊκής μουσικής παράδοσης του τόπου μας.
Η «Γειτονία» έχει παρουσιάσει τον πλούτο των τραγουδιών της χιλιόχρονης κερκυραϊκής λαϊκής μουσικής παράδοσης, σε 10άδες εκδηλώσεις όπου της γίνεται παντού συγκινητική υποδοχή.
Τον Πολυφωνικό Χορό «Γειτονία», που αποτελεί Τμήμα της ΕΣΤΙΑΣ Ιστορίας και Πολιτισμού Κυνοπιαστών «Γρηγόρης & Κώστας Δαφνής», συντονίζει από ιδρύσεώς της ο Γιώργος Ανυφαντής, ενώ τη λαογραφική έρευνα επιχειρεί ο Στέφανος Πουλημένος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου