Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Εξαιρετική βραδιά αφιερωμένη σε Κυνοπιαστινό της διασποράς

Μια ιδιαίτερη βραδιά αφιερωμένη στον Κυνοπιαστινό της διασποράς (45 χρόνια στην Ελβετία) Αριστείδη Ν. Σουρβίνο (Μπίμπη) οργάνωσαν οι… «συνήθεις ύποπτοι» περί την μαγειρική, στο κέντρο του παλιού χωριού των Κυνοπιαστών, για να τον τιμήσουν που κρατά επί τόσες 10ετίες, ζωντανή τη σχέση με το χωριό του.

Με τον Αριστείδη άρτι αφιχθέντα στην Κέρκυρα, από τα Χάιλαντς της Σκωτίας (εκεί πάει κάθε χρόνο τέτοια εποχή από την Ελβετία), η βραδιά τα είχε όλα, για να την χαρεί ο τιμώμενος αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες, που είχαν ο καθένας μικρότερο ή μεγαλύτερο ρόλο στην οργάνωσή της.
Η κεντρική ιδέα ήταν του Γιάννη Π., που ανέλαβε και έφερε δύο μοσχαροκεφαλές από την Ήπειρο, δωρεά του συμπεθέρου του, Βασίλη Γιάγκου από το Αηδονοχώρι της Κόνιτσας, ένα χωριό που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην Ελληνοαλβανική μεθόριο.
Εδώ τις παρέλαβαν ο Σταμάτης Γ., ο Γιώργος Π., ο Γιώργος Α. και ο Σπύρος Π.Π., τις προετοίμασαν κατάλληλα και τις αργοψήσανε σε ξυλόφουρνο στου Βρυώνη, για 10 ολόκληρες ώρες! Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό και δύσκολο να περιγραφεί.

Αλλά οι οργανωτές της βραδιάς δεν έμειναν σ’ αυτό. Αξιοποίησαν, εκτός από το καλοψημένο κρέας που δεν ήταν λίγο, και το νοστιμότατο ζουμί που έμεινε στα ταψιά από το ψήσιμο των μοσχαροκεφαλών (το σούγο), το οποίο συνδύασαν με μακαρονάδα βρασμένη στην παραδοσιακή «φου-φού»*. Η νοστιμότατη μακαρονάδα εμπλούτισε  το τραπέζι της βραδιάς, που μαζί με τα σαλατικά τοπικής παραγωγής και τα τυριά αποδείχτηκε πλουσιότατο, ενώ το ντόπιο κόκκινο κρασί έρρεε άφθονο στα ποτήρια των 28 συμμετεχόντων.
Από το άριστα οργανωμένο αυτό δείπνο, που θα το ζήλευαν και οι επαγγελματίες του είδους, δεν έλειψε και το μήλο ως φρούτο εποχής αλλά και τα εξαιρετικά γλυκά, προσφορά, για μια ακόμη φορά, του Κυνοπιαστινού ζαχαροπλάστη Σπύρου Τ.

Η όμορφη βραδιά είχε όπως πάντα, και τα καλοπροαίρετα πειράγματα μεταξύ των συνδαιτημόνων αλλά και πολλά τοπικά και όχι μόνο τραγούδια, με τη συμμετοχή όλων, για τα οποία, όπως ήταν φυσικό, τον πρώτο λόγο είχε ο ειδικός της παρέας Γιώργος Α.
Το στρώσιμο του τραπεζιού και το σερβίρισμα στο φιλόξενο χώρο του εκεί παραδοσιακού καφενείου, που διατέθηκε τη βραδιά εκείνη κατ’ εξαίρεση της τακτικής λειτουργίας του, ήταν του παλαιού επαγγελματία της εστίασης, πάντα πρόθυμου για τέτοιες δραστηριότητες, Σπύρου Α.Π.

΄Ετσι έχοντας τα πράγματα, είναι περιττό να περιγραφούν και τα αισθήματα του αγαπητού σε όλους, καλοσυνάτου Κυνοπιαστινού της Ελβετίας Αριστείδη Σουρβίνου, που βρέθηκε εδώ μόλις για ένα τετραήμερο, υποσχόμενος επάνοδο μετά από λίγες μέρες, για τρεις ολόκληρες εβδομάδες. Τέτοιες στιγμές δεν είναι δυνατό να ζήσει, το ομολογεί και ο ίδιος, πουθενά αλλού έξω από την πατρίδα. Η περίοδος βαθύτατης κρίσης που διανύουμε, μάλλον μας φέρνει πιό κοντά...




Και κάτι τελευταίο. Επειδή θα αναρωτηθούν κάποιοι για τα έξοδα της βραδιάς… σημειώνεται ότι το κόστος ήταν ασήμαντο και αυτό εξίσου μοιρασμένο σε όλους.

* Φου-φου είναι μια αυτοσχέδια μεταλλική δοχειόσχημη συσκευή ύψους 40 περ. εκατοστών, στο κέντρο της οποίας τοποθετείται κάθετα μία σωλήνα διαμέτρου 8 – 10 εκατ. και περιμετρικά της βάζουμε πιεσμένο πριονίδι, διατηρώντας μια μικρή πόρτα αερισμού στο κάτω μέρος του τοιχώματός της. Από εκεί, αφού αφαιρέσουμε τη σωλήνα,  ανάβουμε φωτιά στο πριονίδι το οποίο σιγοκαίεται για ώρες, παράγοντας ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Πάνω στη φου- φου τοποθετείται κατάλληλα προσαρμοσμένη πυροστιά και σ’ αυτήν, η κατσαρόλα για το ανέξοδο μαγείρεμα, χωρίς εξάρτηση από ρεύμα, υγραέριο, ή ακόμη και ξύλα.
-          -  Πώς σας φαίνεται;
Ο ευρηματικός της παρέας Σπύρος Π.Π. είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου