Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Ενδιαφέρουσα ομιλία του, Κυνοπιαστινού στην καταγωγή, Αρχιτέκτονα – αρχαιολόγου Ανδρέα Μαζαράκη, στην Αναγνωστική

Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας ανήγγειλε την ομιλία και παρουσίαση του βιβλίου του Αρχιτέκτονα - Αρχαιολόγου, τέως προϊσταμένου τεχνικής υποστήριξης Νομισματικού Μουσείου Αθηνών κ. Ανδρέα Μαζαράκη με θέμα: «Nιcolò Rugina da Corfu ca. 1517-1587».
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας στις 18 Δεκεμβρίου 2015, ημέρα Παρασκευή και ώρα 20:00.
Δύο λόγια για την ομιλία
Ο χρυσοχόος Nicolò Rugina da Corfu υπήρξε μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που γεννήθηκε περίπου το 1517 και απεβίωσε μετά το 1587. Το 1542 βρισκόταν στην Ρώμη και μετά την επιστροφή του στην Κέρκυρα ασχολήθηκε με την τέχνη του. Το 1556 εξελέγη μέλος του Συμβουλίου των 150 της πόλης της Κέρκυρας, αξίωμα που διατήρησε μέχρι το 1574. Έχουν διασωθεί τέσσερις δίσκοι που κατασκεύασε ο ίδιος με πέντε απεικονίσεις. Ήταν πρωτοπόρος στη δουλειά του και θεματολογικά ασχολήθηκε με την Κέρκυρα, την αρχαία μυθολογία και τον Μέγα Αλέξανδρο. 
Βιογραφικό Σημείωμα του ομιλητή
Ο Ανδρέας Μαζαράκης, είναι Διπλωματούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου INNSBRUCK της Αυστρίας, με Ειδικότητα (master) στη “ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ & ΣΥΝΟΛΩΝ” και Διπλωματούχος της Αρχαιολογικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Έχει υλοποιήσει δεκάδες αρχιτεκτονικές μελέτες και έργα ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα, στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Υπήρξε συνεργάτης στην “ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ” και εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, στη Δ/νση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, για είκοσι χρόνια. Το τελευταίο διάστημα, από το 2006 έως το 2011, εργάστηκε στο Νομισματικό Μουσείο, ως Προϊστάμενος Τεχνικής Υποστήριξης.
Μεταξύ πολλών άλλων, έχει εκπονήσει τη μελέτη-επίβλεψη του Μουσείου της Αντιβουνιώτισσας στην Κέρκυρα, την επίβλεψη της αποκατάστασης της Εκκλησίας των Αγίων Πατέρων, εισηγήσεις Μελετών Κτηρίων του Ιονίου Πανεπιστημίου (Αγγλικό Νοσοκομείο, Αναρρωτήριο και Στρατώνες στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας) στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μελέτη Ιερού Ναού Αγίου Βλάση στις Καμάρες της Κέρκυρας και επίβλεψη του μνημείου Maitland στην Κέρκυρα.
Είναι ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, υπήρξε Συντονιστής στην Έκθεση “COLUMBUS 92” στην Γένουα της Ιταλίας με συμμετοχή του Υπουργείου Αιγαίου και του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ είναι Μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ελλάδος, της Ελληνικής Νομισματικής Εταιρείας (Γενικός Γραμματέας), της Πανελληνίου Νομισματικής Ένωσης, της Società Liguria di Storia Patria, της Κερκυραϊκής Εταιρείας Φίλων της Μουσικής και Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου “ΚΟΡΚΥΡΑ”. Επίσης, επίτιμο Μέλος της Νομισματικής Εταιρείας Λιγουρίας «CORRADO ASTENGO» και μέλος της Αναγνωστικής Εταιρίας, στην οποία μάλιστα έχει δωρίσει σημαντικό μέρος του Αρχείου του που αφορά την Κέρκυρα.
Έχει έως τώρα πραγματοποιήσει 55 επιστημονικές ανακοινώσεις και έχει επιμεληθεί 13 εκδόσεις.
Ο Ανδρέας Μαζαράκης είναι κερκυραϊκής καταγωγής (από τους Κυνοπιάστες, γιος του Διονύση Μαζαράκη) και διατηρεί στενούς δεσμούς με το νησί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου