Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Καλά Χριστούγεννα και εις ΄Ετη Πολλά

























Η γιορτή των Χριστουγέννων στην μικρή κοινωνία των Κυνοπιαστών, διατηρεί και σήμερα στοιχεία της γραφικότητας και της ζεστασιάς παλαιότερων εποχών. Ο οικισμός περιποιημένος και καθαρός με λιτό εορταστικό διάκοσμο (φωτο η πλατεία του χωριού). 
Τα παιδιά ανά ομάδες από το πρωί της παραμονής της μεγάλης γιορτής λένε από σπίτι σε σπίτι τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, ενώ από το απόγευμα, τη σκυτάλη παίρνει η Φιλαρμονική Κυνοπιαστών, χωρισμένη σε δύο ή τρία τμήματα, στέλνοντας παντού το εορταστικό μήνυμα. Σε κάθε σπιτικό τα γλυκά και οι ξηροί καρποί έχουν όπως πάντα την τιμητική τους ενώ "πυρετώδεις" είναι οι προετοιμασίες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όχι σπάταλο όπως άλλοτε, αλλά γεμάτο χαρά και σε ζεστό οικογενειακό περιβάλλον.


Στην εκκλησία, ύμνοι, ευχές και κεράσματα


Η εκκλησία της Υ.Θ. Ελεούσας γεμίζει κόσμο στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Γέννησης, με κυρίαρχο το τροπάριο "Η Γέννησίς σου Χριστέ, ο Θεός ημών, ανέτειλε το φως..." από τον χορό ψαλτών της Ενορίας.


Αμέσως μετά, η Παιδική Χορωδία της Ενορίας σε διεύθυνση Δήμητρας Καλογεροπούλου, αποδίδουν κάλαντα από διάφορες περιοχές της χώρας μας (φωτο πάνω και βίντεο κάτω), ενώ εφημέριος και επίτροποι κερνούν στο προαύλιο του ναού, όλο το εκκλησίασμα, το παραδοσιακό μαντολάτο και το λικέρ μαστίχας, εν μέσω ευχών μεταξύ συγγενών, συγχωριανών και φίλων, συσφίγγοντας ακόμη περισσότερο τους δεσμούς που συνδέουν τα μέλη της τοπικής κοινωνίας. 


Το στοιχείο αυτό, εκτός των άλλων, συμβάλλει και στην εκδήλωση αισθημάτων αγάπης και αλληλεγγύης που μεταφράζονται σε συγκεκριμένες πράξεις - διακριτικές έως αφανείς - προς όσους έχουν ανάγκη αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε.
Τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί και ο Ερανος της Αγάπης που διενεργείται αυτές τις μέρες σε όλες τις ενορίες, με ευθύνη της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στόχος να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες συνανθρώπων μας και να περάσουμε, ει δυνατόν όλοι, Καλά Χριστούγεννα κι έτσι να γιορτάζουμε εις ΄Ετη Πολλά!

Γιορτή με κάλαντα και τραγούδια Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (Σάββατο 26 Δεκ. 2015) τα δύο τμήματα της Παιδικής Χορωδίας της Ενορίας των Κυνοπιαστών συμμετείχαν σε εορταστική εκδήλωση στην κατάμεστη από κόσμο εκκλησία της Παναγίας.



Στην εκδήλωση που οργάνωσε η Πολιτιστική Επιτροπή της Ενορίας, απαγγέλθηκαν ποιήματα και διαβάστηκαν κείμενα με θέματα σχετικά με τις γιορτές, ενώ η Παιδική Χορωδία και το προπαιδικό τμήμα της, απέδωσαν μελωδικά, τραγούδια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, από την Ελλάδα και διάφορες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 
Τη διεύθυνση της χορωδίας είχε η μαέστρος Δήμητρα Καλογεροπούλου, ενώ στο πιάνο συνόδευσε η Μαρία Υφαντή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου