Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Πλούσια τα λαϊκά δρώμενα με τον Κλήδονα και τις λαμπατίνες τ’ Άη Γιαννιού στους Κυνοπιάστες (video και περιγραφή)



Μεγάλη επιτυχία και με ευρεία λαϊκή συμμετοχή τελέστηκαν κι εφέτος τα δρώμενα γύρω από τον κλήδονα και τις λαμπατίνες τ' Άη Γιαννιού, στους χώρους μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στους Κυνοπιάστες.
Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με παιχνιδοτράγουδα και παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές του ελληνισμού, με τα παιδάκια των αντίστοιχων τμημάτων της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών, σε διδασκαλία της καθηγήτριας φυσ. αγωγής Φένιας Κοντού.
Ακολούθησαν τα δρώμενα του πανάρχαιου έθιμου του Κλήδονα, από νέες και νέους του χωριού, πάνω σε διάφορες εκδοχές ερμηνείας φαινομένων που οδηγούν στην πρόβλεψη των μελλούμενων, με επίκεντρο την τύχη των ανύπαντρων κοριτσιών.
Την παρουσίαση των δρώμενων έκανε η μαθήτρια γυμνασίου Μαριετίνα Σουρβίνου, ενώ την όλη επιμέλεια είχε κι εφέτος η άοκνη εκπαιδευτικός Ευτυχία Σουρβίνου - Ανυφαντή.
Τα δρώμενα του Κλήδονα, εμπλούτισε αποδίδοντας λιανοτράγουδα της αγάπης, ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών "ΓΕΙΤΟΝίΑ", με συντονιστή το Γιώργο Ανυφαντή. Στα μουσικά όργανα συνόδευσαν ο Σωτήρης Ραφτόπουλος στο βιολί, οι Δημήτρης Μεταλληνός και Σπύρος Μερτύρης στην κιθάρα και ο Κωστής Γλυκιώτης στο ακκορντεόν.
Με την ολοκλήρωση των δρώμενων του κλήδονα, αποδόθηκαν τοπικοί συρτοί χοροί, με τον επίλογο να γράφεται από τον παμπάλαιο τραγουδιστό χορό, "Γαζιανάκης", με πρωτοτραγουδίστρια την μικρή μαθήτρια Χριστίνα Σπ. Παϊπέτη.
Οι τρεις λαμπατίνες που άναψαν κι εφέτος με την επιμέλεια του Αντώνη Σουρβίνου, δέχτηκαν εκτός των άλλων και τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς.
Πάνω από τις φωτιές πέρασαν, κάνοντας μιαν ευχή, πολλοί από τους συμμετέχοντες όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, αποκτώντας έτσι μία βιωματική σχέση με τα λαϊκά δρώμενα της παραμονής τ' Αη Γιαννιού του Λαμπατάρη.

Γενική κινητοποίηση

Η μεγάλη συμμετοχή κόσμου, που φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ανέδειξε και τις αδυναμίες που σχετίζονται με τον ήχο και το φωτισμό των χώρων όπου τελούνται τα λαϊκά αυτά δρώμενα, γεγονός που επιβάλλει την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών αντιμετώπισής τους σε μόνιμη βάση.
Στα αξιοσημείωτα και άξια κάθε επαίνου είναι η φροντίδα από τη Δημοτική Κοινότητα Κυνοπιαστών για την καθαριότητα των χώρων της κοινοτικής πλατείας και του γειτονικού χώρου στάθμευσης, ιδιαίτερα δεν για την απομάκρυνση μεγάλου όγκου σκουπιδιών που ήταν συγκεντρωμένα μέσα και έξω από τους κάδους, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.
Άξια επαίνου είναι και η φροντίδα των χώρων γύρω από την εορτάζουσα εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, από εθελοντές της Ενορίας, με επικεφαλής τον ίδιο τον εφημέριο π. Χρυσόστομο Κουτσούρη.
Τέλος, σημειώνεται ότι η προαναγγελία του θέματος των δρώμενων του Κλήδονα, στην ΕΣΤΙΑ, με αξιοποίηση και του FACEBOOK, κατέγραψε πάνω από 2.300 προβολές, όπως φαίνεται και στο επισυναπτόμενο πίνακα του blogspot.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου