Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Δαφνής, ο παλαιότερος (το 1398) αναφερόμενος στις αρχειακές πηγές, κάτοικος των Κυνοπιαστών!

Τα πρώτα στοιχεία αναφερόμενα στις αρχειακές πηγές, για το χωριό Κυνοπιάστες της Μέσης Κέρκυρας, ανάγονται στον 13ο αιώνα, αλλά στοιχεία με ονόματα κατοίκων, τόσο παλιά, δεν έχουν έλθει στο φως.
Πρόσφατα, ο Κυνοπιαστινός ερευνητής των Αρχείων Ν. Κέρκυρας, αρχαιολόγος και αρχιτέκτονας Ανδρέας Μαζαράκης, βρήκε σε λατινικό έγγραφο (εκ μεταγραφής) της πρώιμης περιόδου της Ενετοκρατίας και συγκεκριμένα του 1398, ένα εισαγωγικό σημείωμα με τα περιουσιακά στοιχεία της καθολικής μονής της Παναγίας της Αnnounziata (Eυαγγελίστριας) της πόλης της Κέρκυρας, στην περιοχή των Κυνοπιαστών, όπου αναφέρεται ένα κτήμα – αμπέλι της να συνορεύει με ιδιοκτησία Jiani Dafni - Γιάννη Δαφνή!
Έτσι, το επώνυμο Δαφνής των Κυνοπιαστών, προβάλλει πλέον ως το παλαιότερο του χωριού και υποσκελίζει το επώνυμο Σκορδίλης που έχει πρώτη αναφορά το 1473 και το επώνυμο Σκόρτζης με πρώτη αναφορά το 1502.
Τα περισσότερα από τα πιο γνωστά επώνυμα κατοίκων των Κυνοπιαστών (Πουλημένος, Σουρβίνος, Σκιαδόπουλος, Ανυφαντής, Παϊπέτης, Αρκούδης, Τσαγκαρόπουλος, Γαρδικιώτης, Καρύδης κ.α.) κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση σε αρχειακά έγγραφα, λίγα χρόνια μετά, κατά τον 16ο αιώνα.
Η αναφορά στην παρουσία οικογενειών Δαφνή, σε τόσο μακρινό χρόνο, επιβεβαιώνει την άποψη ότι ο αρχικός πυρήνας του οικισμού των Κοινοπιαστών κατοικήθηκε από αυτούς, γεγονός που ενισχύεται και από την διατήρηση των ιδιοκτησιών τους στη γειτονιά Δαφνάτικα, μέχρι σήμερα!
Η μέχρι τώρα έρευνα στις αρχειακές πηγές δεν έχει ξεκαθαρίσει τη σχέση των οικεγενειών Δαφνή των Κυνοπιαστών που είναι πολυάριθμοι, με τους σαφώς λιγότερους συνεπώνυμούς τους στο Σταυρό και τον Άγιο Ματθαίο.
Από τους Κυνοπιάστες κατάγονται, ο ιστορικός Γρηγόρης Δαφνής, ο δημοσιογράφος και ιστορικός Κώστας Δαφνής και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μενέλαος Δαφνής, που δεν ζουν πιά. Επίσης ο Ευγένιος Κ. Δαφνής, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης - Διευθυντής της ΜΤΝ του Πανεπιστημιακού Νοσκομείου Ηρακλείου, ο ορθοπεδικός γιατρός Σπύρος Ι. Δαφνής, η οικογένεια Δαφνή του γνωστού ζαχαροπλαστείου "Παπαγιώργης", ο δευτεραθλητής κόσμου στην κωπηλασία Αλέξανδρος Δαφνής, ο δικηγόρος Αθηνών και πρώην αντιδήμαρχος Αγ. Στεφάνου Αττικής, Βαγγέλης Δαφνής, ο καθηγητής -  υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα ΕΕΚ - Τροτσκιστές, Γρηγόρης Δαφνής, η δημοσιογράφος Άννα Στεφ. Δαφνή κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου